Vijesti 18.05.2024.

Počeli “Dani Rusije u Republici Srpskoj”: Strateški odnosi sve bolji

ČITANJE: 2 minute

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir istakao je danas da su strateški odnosi Srpske i Rusije svakim danom sve bolji, a to potvrđuje i Međunarodni festival “Dani Rusije u Republici Srpskoj”, koji se od danas do ponedjeljka, 20. maja, održava u Banjaluci.

“Ovaj festival potvrđuje da je Rusija prisutna ovdje u oblasti nauke, kulture, da razmjenjujemo mišljenja, pokušavamo da i putem ove konferencije razumijemo savremene trendove, svijet i dinamiku svijeta koji nastaje oko nas. To rade srpski i ruski stručnjaci zajedno”, rekao je Budimir novinarima pred početak manifestacije.

On je naglasio da je ovakvih manifestacija u posljednje vrijeme jako puno, te da je to samo nastavak saradnje koja se pretače u direktne sporazume.

“Rusi sve više shvataju da su Republika Srpska i srpski narod u ovom trenutku jedini partner u Еvropi za ruski svijet”, naglasio je Budimir.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov istakao je da je Međunarodni festival “Dani Rusije u Republici Srpskoj” još jedna potvrda bliskih odnosa između Rusije i Srpske, posebno u ovo turbulentno vrijeme kada se zajedno bore za stvaranje multipolarnog svijeta.

“Zajedno se borimo za odbranu međunarodnog prava, naših tradicionalnih vrijednosti i ovaj skup će biti još jedna prilika da podijelimo iskustva da još efektivnije radimo u ovom pravcu”, rekao je Kalabuhov.

Andrej Malov docent na Fakultetu za svjetsku politiku na moskovskom univerzitetu Lomonosov istakao je dva značajna aspekta ove manifestacije, od kojih se prvi tiče komplikovane situacije u vezi sa evropskom bezbjednosti, kao i bezbjednost u drugim regijama.

“Drugi aspekt ima za cilj da zajedno razmotrimo probleme, da se razmijene mišljenja i da se razgovara o ovim pitanjima”, rekao je Malov.

Predsjednik Književnog udruženja “Susret” iz Trebinja Milana Babić navela je da je ovo udruženje jedan od organizatora ovog festivala, čiji je cilj da u današnje vrijeme veoma klimavih odnosa Istoka i Zapada ovo bude svojevrstan most, koji će ponuditi rješenja za buduća pokoljenja.

Ona je navela da će prvog dana festivala biti riječi o sukobima na Bliskom istoku i u Еvropi, zatim o srpsko-ruskim odnosima u promjenjivim geopolitičkim okolnostima, a biće predstavljen i Fond Gorčakov.

“U toku festivala imamo i predstavljanje ruskih fakulteta, gostuju brojni stručnjaci. Za treći dan je planiran okrugli sto na kojem će biti riječi o multinacionalnim odnosima u Rusiji”, navela je Babićeva.

Prvi dan festivala održava se u hotelu “Bosna”, dok će sutra dešavanja biti upriličena na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci.