Region 22.09.2021.

Počeli Dani Srpske u Srbiji, održavaju se u 11 gradova

ČITANJE: 2 minute

Tradicionalna manifestacija Dani Srpske u Srbiji, koju organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji po deveti put, počela je danas u Beogradu.

Ove godine manifestacija je organizovana u 11 gradova u Srbiji, prenosi RTRS.

Organizovane su i dvije velike promocije investicionih potencijala poslovnih slobodnih zona i turistička ponuda Republike Srpske.

Publici u Srbiji biće predstavljeni i umjetnički programi – šest pozorišnih predstava za odrasle i jedna za djecu, pet koncerata ozbiljne, zabavne i rok muzike i jedan književni program.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao na otvaranju manifestacije Dani Srpske u Srbiji da je stvaranje, postojanje i napredak Republike Srpske djelo pravde, kao i međunarodnog prava i konsenzusa, a da je za hrišćane pravedno ono što je utemeljeno na istini.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da su Dani Srpske u Srbiji velika i lijepa prilika da se istakne jedinstvo i zajedništvo jednog naroda kojem granice ne mogu izbrisati srodstvo, tradiciju, vjeru i kulturu.

– Biti danas ovdje sa vama, na početku ovog veličanstvenog skupa, posvećenog Republici Srpskoj i Srbiji, našem prijateljstvu, bratstvu i zajedništvu, predstavlja za mene veliku radost i čast – istakao je Višković otvarajući manifestaciju.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je na otvaranju manifestacije da je uvjeren da će i ovogodišnji Dani Srpske u Srbiji poslati jasnu poruku o nikad prečem jedinstvu srpskog naroda sa obje strane Drine u očuvanju slobode, svetosavske pravoslavne vjere, kao i jezika i pisma.

Cicović je naglasio da je ova manifestacija tokom devet godina postala most koji na najljepši način spaja srpski narod sa obje strane Drine.

– To je most koji svake godine činimo jačim, čvršćim i ljepšim – istakao je Cicović u pozdravnoj riječi u svojstvu domaćina.

Potpredsjednica Vlade Srbije Maja Gojković istakla je na svečanom otvaranju manifestacije da je jačanje odnosa Srbije i Republike Srpske od suštinskog intersa za srpski narod.

– Globalni procesi i istorijski tokovi često nisu bili blagonakloni prema bliskosti jednog istog naroda koji živi sa dvije strane Drine, zato je potrebno stalno podsticati i ohrabrivati sveobuhvatnu saradnju u oblasti kulture, a naročito u negovanju sjećanja – rekla je Gojkovićeva.

(SB)