Vijesti 19.04.2017.

Počeli “Dani studenata” – Banja Luka u znaku mladih

ČITANJE: 2 minute

Manifestacija “Dani studenata”, koja je sinoć otvorena u Banjoj Luci, okupiće do 28. aprila nekoliko hiljada učesnika.

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, koji je sinoć prisustvovao svečanom otvaranju ove manifestacije u Narodnom pozorištu RS, rekao je da se u našem gradu istovremeno odvijaju studentski dani i događaji povodom obilježavanja Dana grada- 22. aprila.

“Dani grada Banje Luke koje obilježavamo ove sedmice odvijaju se pod jednim lajt motivom da je Banja Luka grad mladih, prijatelj djece i prijestonica kulture – istakao je Radojičić, dodajući da te tri odrednice definišu niz događaja, ali i buduće pravce razvoja.

Rektor banjalučkog Univerziteta Milan Mataruga rekao je u obraćanju na skupu da trebaju posebni “Dani studenata”, kao svojevrstan podstrek postignućima, inovativnosti i energiji koju studenti pokazuju i to ne samo u učionicama, laboratorijama i na ispitima.

– Biće to dani koji će služiti kao podsjetnik da je Banja Luka grad mladih, jer će narednih 10 dana grad disati i živjeti u ritmu ove manifestacije – naglasio je Mataruga.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da su obrazovanje i nauka za Srpsku prioriteti koji joj mogu obezbijediti stabilnost, razvoj, ekonomski napredak i kulturni identitet.

– Budućnost Republike Srpske leži u jedinstvu svih faktora političkog, obrazovnog, kulturnog i ukupnog života u cilju odbrane njenog ustavnopravnog statusa – istakao je Čubrilović, obraćajući se na svečanom otvaranju manifestacije “Dani studenata”.

Sinoć su na svečanosti dodijeljene i plakete  najzaslužnijim za rast i razvoj Studentskog parlamenta Univerziteta.

U okviru ove manifestacije, predviđeno je održavanje više od 50 aktivnosti, koje su podijeljene u studentske sportske igre, koncerte, edukativne radionice, kao i druge sadržaje iz oblasti kulture i zabave. Takođe 25. aprila biće održan i “Dan otvorenih vrata” za maturante srednjih škola iz cijele Republike Srpske.

Organizovani su i nastupi regionalnih, ali i domaćih bendova, te bioskop i žurka na otvorenom, a 27. aprila planiran je koncert rok grupe “Riblja čorba“.