Magazin 12.04.2018.

POČELI DANI VLADE S. MILOŠEVIĆA Predstavljeni notni i audio zapisi gudačkih kvarteta

ČITANJE: 2 minute

Manifestacija “Dani Vlade S. Miloševića” koja će trajati do 30. april, a koja obuhvata više od 20 događaja koji predstavljaju rad i stvaralaštvo Vlade Miloševića, kao i rad banjalučke Akademije umjetnosti, otvoreni su koncertom “Veče Vlade S. Miloševića – gudački kvarteti”.

Ovom prilikom predstavljeni su notni i audio zapisi gudačkih kvarteta, a riječ je o zajedničkim poduhvatu Akademije umjetnosti, Muzikološkog društva Republike Srpske i Radio-televizije Republike Srpske.

Cilj priređivača notnih i audio izdanja je očuvanje od zaborava svih djela Vlade Miloševića i mogućnost da budu predstavljeni svuda u svijetu.

– Radeći neumorno i crpeći inspiraciju sa izvora tradicionalnih muzičkih vrijednosti, Milošević je stvarao muziku oslobođenu opasne bezličnosti. Dao nam je trajni zadatak koji obavezuje sve nas, posebno poštovaoce njegovog djela, da koristimo svaku priliku i damo svoj doprinos stvaralaštvu ovog vrijednog muzičkog pedagoga nimalo skromnog opusa vjerujući da će se uloženi trud isplatiti – rekao je prof. dr Milorad Kenjalović.

Umjetnost se ne svodi samo na sviranje i reprodukciju nota, ona obuhvata mnogo širi kontekst i sve što se dešava oko nas.

– Drago mi je što nas je okupio muzički bard Vlado Milošević na svoj 117. rođendan jer nije slučajno izabran 10. april za promociju njegovih dela. Drago nam je što u ovom svečarskom ambijentu počinjemo i proslavu jubileja, dvadeset godina Akademije umjetnosti u Banjaluci, petnaest godina Muzikološkog društva i devetnaest godina “Dana Vlade S. Miloševića”. Domaćinima i kompozitoru koji nas gleda sa visina smo doneli najlepši poklon, a to su štampane muzikalije i nosači zvuka – rekao je prof. mr Saša Pavlović.

Idući tragom Vlade Miloševića

– Nastojimo da osvijetlimo rad Vlade Miloševića. On je još u svoje vrijeme bio svjestan šta znači narodnu pjesmu i igru sačuvati od zaborava, a mi danas idemo njegovim tragom. Jako smo ponosni na notna i zvučna izdanja koja smo zabilježili i želimo da skrenemo pažnju na ono što smo zajedničkim snagama uradili – rekla je dekan Akademije umjetnosti Sanda Dodik.

(Glas Srpske)