Politika 11.04.2021.

Počeli prijevremeni izbori u Travniku i Foči (Ustikolini): Šest kandidata u utrci za načelnike

ČITANJE: 2 minute

Prijevremeni izbori za načelnike opština Travnik i Foča (Federacija BiH) – Ustikolina počeli su danas u sedam sati, a biračka mjesta će biti otvorena do 19 sati.

Izborna tišina traje od u subote, 10. aprila u sedam sati do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 19 sati u nedjelju, 11. aprila.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na 18. sjednici održanoj 2. februara ove godine donijela odluke o održavanju prijevremenih izbora za načelnika Opštine Travnik i načelnika Opštine Foča (FBiH).

Na glasačkom listiću za izbor načelnika opštine Travnik nalaze se dva kandidata u ime dva ovjerena politička subjekta dok se na glasačkom listiću za načelnika opštine Foča (FBiH) nalaze četiri kandidata (dva nezavisna i dva kandidata u ime dva ovjerena politička subjekta).

Za potrebe održavanja prijevremenih izbora u Travniku je određeno 77 redovnih biračkih mjesta, formirana su tri mobilna tima i jedan poseban COVID-19 mobilni tim, dok su za održavanje prijevremenih izbora u Foči (FBiH) određena tri redovna biračka mjesta, formirana su dva mobilna tima i jedan poseban COVID-19 mobilni tim.

Pravo glasa na prijevremenim izborima za načelnika opštine Foča (FBiH), prema zaključenom biračkom spisku u ponoć na dan 22. marta, ima 1.605 birača uključujući 31 birača registriranog za glasanje u odsustvu koji pravo glasa ostvaruju lično na biračkom mjestu u Foči (FBiH) i 13 birača registriranih da glasaju putem pošte.

Za posmatranje prijevremenih izbora u Travniku i Foči (FBiH) Centralna izborna komisija BiH je akreditirala 122 posmatrača udruženja građana, dok je za akreditiranje posmatrača političkih subjekata za posmatranje rada biračkih odbora i općinske izborne komisije nadležna općinska izborna komisija.

Centralna izborna komisija BiH je akreditirala i jednog posmatrača u ime političkog subjekta za posmatranje rada Glavnog centra za brojanje i rada Centralne izborne komisije BiH, prenosi Oslobođenje.

(A.M.)