Vijesti 08.01.2017.

Počelo obilježavanje Dana Republike Srpske

ČITANJE: 3 minute

Najviši zvaničnici Republike Srpske položili su danas vijence palim borcima RS, a za tu priliku postrojen je Treći pješadijski puk Oružanih snaga BiH po naređenju pedsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Polaganjem vijenaca palim borcima RS počelo je obilježavanje Dana RS, 9. januara, kada će u Banjaluci biti održana centralna svečanost, kojoj će prisustvovati i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Pripadnici Trećeg puka, njih 40, kao i Vojni orkestar Oružanih snaga postrojen je ispred mjesta na kojem zvaničnici Republike Srpske polažu vijence.

Postrojavanje vojnika Oružanih snaga BiH bila je, inače, glavna tema proteklih dana u BiH s obzirom na to da tročlano Predsjedništvo BiH nije postiglo saglasnost o tome, a Ministarstvo odbrane je najprije odobrilo samo prisustvo pripadnika Vojnog orkestra OSBiH, koja je kasnije povučena na intervenciju kancelarije NATO u BiH.

Ustavni sud BiH je, povodom apelacije bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, koji je i predsjednik Stranke demokratske akcije, proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske, ali su se građani RS na referendumu izjasnili da 9. januar ostaje državni praznik – Dan Republike Srpske.

Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, i ostali zvaničnici Republike Srpske.

Nakon polaganja vijenca, Ivanić je izjavio da je naredio postrojavanje jedinice jer na to, kako je rekao, ima pravo, ali da ova počasna jednica OSBiH neće učestvovati u svečanoj smotri 9. januara.

– Član Predsjedništva BiH ima pravo na počasnu jedinicu kada god on odluči. U ovom slučaju sam odlučio ja, a ne oni. Ja sam odlučio da imam počasnu jedinicu i njihova obaveza je bila da ispune moje naređenje. Sve radim vrlo svjesno jer želim pokazati da u ovoj zemlji i na obilježavanje ovakvih datuma nema pokušaja disciplinovanja i ako iko treba da snosi odgovornost, onda sam to ja – rekao je Ivanić.

Predsjedik Republike Srpske, Milorad Dodik je nakon polaganja vijenaca rekao je da se narod na referendumu trajno opredjelio za obilježavanje 9. januara, Dana Republike Srpske.

– Sve spekulacije i napadi koji dolaze zbog obilježavanja ovog praznika nisu neočekivani, ali u svakom slučaju naše opredjeljenje za obilježavanje Dana Republike jeste i naša odgovornost prema onima koji su stradali za Republiku Srpsku, ali i prema budućnosti – rekao je Dodik novinarima.

Dodik je napomenuo da bi oni koji žele da zabrane Dan Republike Srpske “željeli da ukinu našu budućnost i postojanje”.

– Republika Srpska, kao političko-teritorijalna organizacija pokazuje snagu u pogledu očuvanja najvažnijih elemenata među kojima je i Dan Republike Srpske – istakao je Dodik.

Komentarišući prisustvo počasne jedinice Oružanih snaga BiH, koju čine pripadnici Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka aktivnostima povodom obilježavnja Dana Republike Srpske, Dodik je rekao da ga ne interesuju Oružane snage BiH, jer su snage NATO saveza.

– Poštujem ljude iz Trećeg pešadijskog (Republika Srpska) puka, a što se tiče onoga što je uradio NATO u vezi sa Oružanim snagama BiH, mješajući se u unutrašnja pitanja, govori o tome da bi trebalo da odbijemo bilo kakav put ka tome savezu, jer nam je jasno na koji bi način upravljali kada bi BiH bila pod njihovom komandom- istakao je Dodik.

On je naglasio da će se zalagati da Republika Srpska vodi politiku potpune neutralnosti kada je riječ o vojnim savezima.

Vijence su na spomen-obilježje osim Ivanića i Dodika položili i predsjednik Narodne skupštine, Nedeljko Čubrilović, premijer Republike Srpske, Željka Cvijanović, predstavnici institucija Srpske i BiH, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić.

(Tanjug)