Vijesti 02.09.2019.

Počelo potpisivanje peticije za javno objavljivanje diploma

ČITANJE: 1 minuta

Na banjalučkom Trgu Krajine danas je u organizaciji PDP-a počelo potpisivanje peticije kojom se zahtijeva javno objavljivanje diploma zaposlenih u javnom sektoru.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić rekla je novinarima da će inicijativa kojom se traže izmjene i dopune Zakona o Registru zaposlenih u javnom sektoru biti upućena u parlament Srpske sa najmanje 3.000 potpisa.

Ona je navela da je ova peticija pokrenuta zbog toga što, kako kaže, ključne institucije Srpske ne žele da objave spisak zaposlenih sa samo tri podatka iz diploma – ustanove, mjesta i datuma diplomiranja.

Prema njenim riječima, biće zatražene izmjene dva ključna člana – jedan je da, osim stručne spreme budu navedeni i podaci o ustanovi, mjestu i datumu diplomiranja, a drugi je da je organ koji vodi taj registar dužan da provjerava vjerodostojnost podataka o diplomama zaposlenih u javnom sektoru.

Trivićeva je dodala da je pomenuti zakon stupio na snagu 2017. godine, ali da nikada nije sproveden.

Ona je istakla da najveći broj zaposlenih u javnom sektoru ima uredne diplome, ali da zbog maliog broja onih koji to nemaju i koji su uglavnom na rukovodećim pozicijama, svi trpe štetu.

Prema riječima poslanika ove stranke u Narodnoj skupštini Srpske Draška Stanivukovića, osim Banjaluke, peticija će biti potpisivana i u Prijedoru, Srpcu, Gradišci i drugim gradovima Srpske.

(Srna)

Oznake: Jelena Trivić