Politika 25.09.2020.

Počelo štampanje glasačkih listića

ČITANJE: 2 minute

U BiH je danas počelo štampanje oko sedam miliona glasačkih listića za predstojeće lokalne izbore, za šta je izdvojeno 805.528 KM, izjavio je predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Željko Bakalar.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar naglasio je da je štampanje glasačkih listića jedan od izuzetno važnih segmenata izbornog procesa, te da glasački listići spadaju u osjetljiv izborni materijal.

“Stoga ovoj aktivnosti pristupamo sa posebnom pažnjom i uz dodatne bezbjednosne mjere, kao i mjere nadzora i kontrole u svakom trenutku tokom ovog procesa”, rekao je Bakalar novinarima u Sarajevu i dodao da listiće štampa “Unioninvestplastika.

Prema njegovim riječima, CIK je posebnom odlukom odredio osobe, odnosno komisiju koja će vršiti nadzor nad izradom papira za glasačke listiće sa vodenim žigom, kao i nadzor nad njihovim pakovanjem u plastične folije.

“Ova komisija dužna je redovno dostavljati izvještaje CIK-u u pisanom obliku o toku realizacije određenih aktivnosti. U prostorijama štamparije obezbijeđen je 24-časovni video-nadzor kojem u svakom trenutku mogu pristupiti ovlaštene osobe iz CIK-a”, pojasnio je Bakalar.

On je dodao da je prvi kontingent papira za glasačke listiće dopremljen u štampariju “Unioninvestplastika” u Sarajevu u pratnji policije i nadležnih iz CIK-a već 12. septembra.

Bakalar kaže da će procesu ponovnog brojanja papira prisustvovati osobe zadužene za nadzor ove aktivnosti.

“Želim ukazati na činjenicu da, prema odredbama Izbornog zakona, predstavnici međunarodnih posmatrača, udruženja građana, političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata mogu posmatrati sve izborne aktivnosti u BiH pod uslovom da se akredituju u skladu sa zakonom. Kako mogu posmatrati izbore, tako mogu posmatrati i štampanje glasačkih listića”, rekao je Bakalar i pozvao ovjerene političke subjekte da iskoriste svoje pravo i da se akredituju za posmatranje ovog značajnog izbornog procesa.

Na pitanja novinara o prijavi birača izvan BiH, Bakalar je rekao da je u ovom izbornom ciklusu izuzetno povećan broj prijava za glasanje van BiH, kako putem pošte, tako i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

“U toku je obrada ovih prijava. Zapažamo određene nepravilnosti, ali kada budemo konačno zaključivali birački spisak za glasanje van BiH, uz analize naših službi, moći ćemo iznijeti više detalja”, naveo je Bakalar.

Konačan birački spisak za glasanje van BiH trebalo bi da bude predstavljen početkom oktobra.

(Srna)

Oznake: CIK, Izbori