Vijesti 16.02.2016.

Počelo suđenje Baotiću za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima

ČITANJE: 1 minuta
tuzilastvo
Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi tužilaštva i odbrane pred Sudom BiH počelo je suđenje Matu Baotiću za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima 1992. i 1993. godine na području Orašja.

U uvodnoj riječi tužilac Milanko Kajganić rekao je da će za dokazivanje optužbi pozvati 24 svjedoka. On je rekao da je samo jedan oštećeni imao status ratnog zarobljenika, dok su svi ostali bili civili.

Branilac Irena Pehar kaže da će odbrana materijalnim dokazima i svjedocima dokazati da su navodi u optužnici netačni. Prvi svjedok Tužilaštva BiH saslušan je bez pristustva javnosti zbog zaštite privatnosti.

Baotić je optužen da je, kao komandant Vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane, a kasnije i kao komandant logora smještenog u prostorijama osnovne škole u Donjoj Mahali, više puta silovao i seksualno zlostavljao žene srpske nacionalnosti.

U optužnici se navodi da je Baotić u noći 10. na 11. maj 1992. godine, zajedno sa Perom Vincetićem, tadašnjim komandantom Vojne policije 106. brigade HVO-a, silovao Srpkinju, čijeg muža je prethodno uhapsio. Sutradan je oštećenu odvezao na granicu sa Mađarskom i naredio joj da se ne vraća. Oštećena je ostala u drugom stanju, a trudnoću je prekinula tokom boravka u izbjeglištvu, prenosi Birn. Tužilaštvo BiH je 2010. godine podiglo optužnicu protiv Vincetića za zločine počinjenje u Orašju.

Vincetić je nedostupan pravosudnim organima BiH. Prema optužnici, Baotić je silovao još dvije žene, te mučio, zlostavljao i premlaćivao veći broj osoba srpske nacionalnosti zatočenih u Donjoj Mahali.

(NN)