Vijesti 30.03.2016.

Počelo suđenje Fahrudinu Radončiću

ČITANJE: 2 minute
radončić suđenje
Pred Sudom BiH danas je počelo suđenje predsjedniku Saveza za bolju budućnost Fahrudinu Radončiću i još troje optuženih za ometanje rada pravosuđa.

Optužnicu je pročitao tužilac Božo Mihajlović, koji je naveo da je Radončić optužen za organizovanje grupe ljudi, od 14. decembra prošle do 12. januara ove godine, koji su prisiljavali Azru Sarić da u slučaju “Keljmendi” pred sudom u Prištini da lažni iskaz, kao i da ne svjedoči u istrazi koja se vodi protiv Radončića pred Tužilaštvom BiH.

Oni su optuženi i da su uticali na Zijada Hadžijahića, službenika Ambasade SAD, da vrši pritisak na Tužilaštvo BiH u predmetu koji se vodi protiv Radončića, za šta je njegova supruga nagrađena ambasadorskim mjestom u Sloveniji.

Članovi odbrane istakli su da će dokazati da rad pravosuđa nije ometan, da je riječ o predrasudama prema Radončiću i političkom procesu.

Radončić je ocijenio da nije bilo razloga za pokretanje ovog procesa i optužio “pojedinca” iz Tužilaštva BiH da stoji iza svega, ali nije otkrio o kome je riječ. Radončić je pozvao Tužilaštvo BiH da zaštiti njegov kredibilitet.

Odbrana je ocijenila da ne postoji samo krivično djelo, te da su sporni navodi optužnice. Zatraženo je i ukidanje pritvora Radončiću, uz obrazloženje da su zakočeni određeni procesi u BiH.

Protiv Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića podignuta je optužnica zbog krivičnog djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela, ometanja rada pravosuđa i davanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

U optužnici je navedeno da je Radončić rukovodio organizovanom grupom koja je od 14. decembra prošle do 12. januara ove godine počinila niz krivičnih djela.

Na ročištu za izjašnjenje o krivici optuženi su se izjasnili da nisu krivi.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. april u 13.00 časova.

(Agencije)