Vijesti 22.03.2018.

Počelo suđenje u predmetu Piramida: Diler priznao, svjedoci porekli

ČITANJE: 2 minute

Tihomir Novaković (43) iz Banjaluke, optužen za šverc narkotika sa još 14 lica, sporazumno je priznao krivicu, pa je njegov proces razdvojen u odnosu na ostale.

Novakovićev advokat Nikola Tomašević na samom početku suđenja optuženima u banjalučkom Okružnom sudu kazao je da je njegov branjenik zaključio sporazum o priznanju krivice sa Tužilaštvom. Tomašević nije precizirao na koju kaznu su se nagodili.

Nakon razdvajanja postupka, u banjalučkom Okružnom sudu nastavljeno je suđenje dvanaestorici optuženih.

Na optuženičkim klupama, osim Novakovića, nalaze se još Muhamed Halilović, zvani Pota (40), Milan Pičulin, zvani Pićulin (35), Dragan Maksimović Žuti (39), Dragan Stanišić Gagi (34), Julija Halupa (25), Miloš Dulić Ćamija (37), Vedran Žolja (34) i Dalibor Mačak (37) iz Banjaluke, Nedžad Bašić (36) i Edin Behremović Meša (49) iz Sanskog Mosta, Zoran Šavija (60) iz Visokog, Branko Milivojša (56) iz Prijedora.

U ovom slučaju ranije je razdvojen postupak protiv dva optužena zbog ekonomičnosti suđenja. Suđenje pomenutoj dvanaestorki juče je počelo saslušanjem više svjedoka, od kojih su neki izmijenili svoje izjave date u policiji. Lidija Drakulić je prvo rekla da nije kupovala drogu od optuženog Pičulina, da bi, kada ju je tužilac podsjetio na izjavu datu u policiji, to promijenila.

– Zaboravila sam da ova država marihuanu tretira kao drogu. Kupovala sam marihuanu od Pičulina, a nekad mi ju je i poklanjao – rekla je Drakulićeva.

Ona je u policiji izjavila da je drogu od Pičulina kupovala 10 puta po cijeni od 20 maraka. Svjedok Igor Bošnjak potvrdio je da je kupovao heroin od Nedžada Bašića i da je dao novac Beširoviću, zvanom Meša, da mu kupi drogu. Kazao je da je kod Meše i Bašića išao s optuženim Dulićem. Optužnica Halilovića i ostale tereti da su zajedno na osnovu dogovora od početka 2017. do 10. oktobra te godine preprodavali heroin, kokain, marihuanu, ekstazi i buprenorfin. Zavisno od količine i vrste drogu su prodavali po cijenama od 10 do 50 maraka. Svi optuženi uhapšeni su u akciji “Piramida” lani polovinom oktobra.

Razdvojeni

Radi ekonomičnosti postupak je ranije odvojen protiv Nebojše Janjića, zvanog Neno (45), i Ognjana Kokića, zvanog Onjo (36), iz Sarajeva.

Tužilaštvo je njihov postupak razdvojilo jer se dokazi i svjedoci protiv njih ne odnose na ostale optužene. Janjića i Kokića optužnica tereti da su nabavljali i preprodavali veće količine marihuane.

(Glas Srpske)