Magazin 11.05.2016.

Počeo 69. Filmski festival u Kanu, poznate ličnosti prošetale crvenim tepihom

ČITANJE: 1 minuta
festival kan
Uz maksimalne mjere sigurnosti, danas je počeo 69. Filmski festival u francuskom Kanu.
Festival otvara film Woodyja Allena “Cafe Society”, a crvenim tepihom su već prošetale mnoge poznate ličnosti iz svijeta filma. Filmski festival u Cannesu održava se do 22. maja, a na čelu osmočlanog stručnog žirija ovogodišnjeg izdanja je George Miller, režiser filmskog serijala “Mad Max”.

Članovi žirija su mađarski režiser Laszlo Nemes, francuski režiser Arnauld Desplechin, režiserka iz Italije Valeria Golino, američka glumica Kirsten Dunst, danski glumac Mads Millelsen, glumac iz Kanade Donald Sutherland, francuska glumica Vanessa Paradis i iranska producentica Katayoon Shahabi.

U utrci za glavnu nagradu “Zlatnu palmu” ove godine takmiči se ukupno 17 filmova, među kojima su i filmska ostvarenja čiju režiju potpisuju Pedro Almodovar, Ken Loach, Sean Penn, Xavier Dolan, Paul Verhoeven i braća Dardenne.

Van takmičarske konkurencije će biti prikazani i filmovi “The BFG” Stevena Spielberga i “Money Monster” kojeg je režirala Jodie Foster.

U utorak je u Kan doputovao i francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve koji je nakon sastanka sa lokalnim zvaničnicima izjavio kako će tokom festivalskih dana u Kanu na snazi biti vanredne mjere sigurnosti.

Tokom festivala u Kanu će biti utrostručen broj prisutnih osoba u gradu, a procjenjuje se da će iznositi 200.000.

(Klix)