Magazin 25.10.2019.

Počeo Međunarodni festival animiranog filma, bez svečanog otvaranja u znak upozorenja

ČITANJE: 1 minuta

Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2019”, 12. po redu, otvoren je u banjalučkom “Sinepleksu Palas” i Kulturnom centru u Trebinju.

Publika će ove godine, kao i ranije, moći da pogleda najbolja izabrana kinematografska ostvarenja iz oblasti animacije.

Prvi put otkad Festival postoji svečanog otvaranja nije bilo, a organizatori su se na ovakav potez odlučili kako bi upozorili na to da se tradicionalne filmske manifestacije u Republici Srpskoj ne mogu održavati minimalnim finansijskim sredstvima.

Direktor Festivala Goran Dujaković rekao je da se kroz ovaj Festival reflektuje cjelokupna situacija u kulturi Republike Srpske.

– Sa 13.000, koliko nam je dalo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, nemoguće je napraviti jedan ovakav festival. U situaciji smo kada iz godine u godinu dobijamo sve više filmova na konkurs, a sve manje novca za organizaciju – istakao je Dujaković.

Žiri ovogodišnjeg festivala čine Bajko Hromalić iz Hrvatske, Saša Rakezić Zograf iz Srbije i Tanja Šljivar iz Bosne i Hercegovine, a na konkurs ovogodišnje smotre pristiglo je 540 animiranih filmova iz 51 države, a selekciona komisija je u takmičarske programe uvrstila 17 filmova u dječiji takmičarski program, te 42 ostvarenja u program panorama.

Osim takmičarskog programa, vikend će biti posvećen i prvoj animiranoj seriji na prostoru Jugoslavije “Inspektor Maska”, retrospektivi filmova Jurinka Rajiča i promociji strip albuma “Ohrabrenja” Aleksandra Zografa, te za program posvećen portugalskoj animaciji i evropskim animiranim filmovima.

Ulaz na sve projekcije u “Sinepleksu Palas” i Kulturnom centru Trebinje je besplatan.

(Glas Srpske)