Politika 07.12.2015.

Počeo nastavak suđenja: Dodik svjedok Mladićeve odbrane

ČITANJE: 1 minuta
dodik hag
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik počeo je davanje iskaza kao svjedok odbrane na suđenju generalu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom.

Dodik je potvrdio da će svjedočiti o razvoju političke situacije u vezi sa raspadom bivše Јugoslavije.

– Bio sam poslanik u Skupštini Socijalističke Republike BiH na prvim višestranačkim izborima, a kasnije poslanik u Narodnoj skupštini i moje svjedočenje će se odnositi isključivo na političke okolnosti u vezi sa početkom rata- rekao je ranije Dodik.

Predsjednik Srpske napomenuo je da su javnosti poznati njegovi stavovi u vezi sa periodom o kojem svjedoči.

– BiH je otišla na referendum 1. marta. muslimani, a tada i Hrvati, donijeli su unilateralnu odluku da se izdvoje i naprave secesiju u vezi sa BiH, a to nije bilo dovoljeno jer je tadašnji Ustav Socijalističke Republike BiH tražio da se obezbijedi dvotrećinska većina za bilo kakvu statusnu promjenu- naglasio je Dodik.

On je rekao da statusnu promjenu BiH svakako predstavlja odvajanje od Јugoslavije, ističući da je tadašnji referendum predstavljao preglasavanje.

– To dovoljno govori na koji se nakaradan način odvijao taj proces i koji su bili motivi i suština samog rata- naglasio je Dodik.

Smatra da je dužnost svakog ko dobije poziv da svjedoči pred Haškim tribunalom da se na njega i odazove.

– Smatram da je dužnost svakoga koga pozove odbrana, ali i optužba, da učestvuje jer Hag ima svoju dimenziju- rekao je predsjednik Srpske.

(RTRS)

Oznake: Milorad Dodik