Počeo poslovni forum „Italija i Bosna i Hercegovina – gradimo zajedno“

U Banjoj Luci je jutros počeo poslovni forum „Italija i Bosna i Hercegovina – gradimo zajedno“, u organizaciji Ambasade Republike Italije u BiH.

U radu foruma učestvuje i gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, koji je u svom obraćanju učesnicima foruma poručio da Grad Banja Luka nudi poslovne zone u kojima investitori mogu da razvijaju svoje industrijske ili proizvodne kapacitete.

– Željeli bismo da bude mnogo više italijanskih investicija i italijanskog kapitala u Banjoj Luci. Italijanski investitori su prisutni u susjednim opštinama, kao što su Kotor Varoš i Mrkonjić Grad. Mi ulazimo u krupne infrastrukturne projekte gdje su nam potrebni inostrani partneri. Toplana se već gradi, ali imamo i drugih infrastruktrunih projekata koje bi trebalo da gradimo, kao što su mostovi, saobraćajnice i kanalizacija, tako da su italijanski partneri dobro došli – rekao je gradonačelnik Radojičić.

Kada je riječ o infrastrukturnim projektima, ove godine je u planu je završetak, odnosno spajanje istočnog tranzita.

– Međutim, sada se pojavio problem Zelenog mosta, koji je zapravo poveznica istočnog i zapadnog tranzita. Tokom rekonstrukcije je utvrđeno da Zeleni most više nije za upotrebu i jedan od projekata koje sam ovdje pominjao jeste i Zeleni most – zaključio je Radojičić.

Domaćin poslovnog foruma bio je italijaniski ambasador u BiH, Nikola Minazi. On je rekao da italijanske firme u BiH zapošljavaju oko 10.000 ljudi.

– Naše firme su prisutne u različitim oblastima. Tu su banke, građevinari, drvna industrija i proizvođači elektro materijali. Na današnjem forumu će učestvovatri 20 velikih italijanskih firmi iz oblasti građevinarstva koje mogu inervenisati na saobraćajnoj infrastrukturi – naveo je Minazi i dodao da će uskoro u Trstu biti održan samit na visokom nivou, na kojem će EU ponuditi nove fondove koje će moći koristiti Bosna i Hercegovina.

U radu foruma učestvuju i predstavnici Vlade RS, kao i predstavnici preduzeća Putevi RS, Autoputevi RS i Željeznica RS, koji će prezentovati infrstrukturne projekte u Republici Srpskoj.

RASPUST SE BLIŽI, RODITELJI SE PITAJU Šta je sa programom sporta u školama?

Program „Razvoj sporta u školama“ kojim Grad namjerava da unaprijedi nastavu fizičkog vaspitanja za osnovce, još nije počeo mada je po najavama ovaj novi koncept rada trebalo da “zaživi” ovog mjeseca. Roditelji su sa oduševljenjem dočekali ovu ideju, jer se kažu, inače malo pažnje posvećuje fizičkim aktivnostima, ali s obzirom da se kraj školske godine

NATPIS NA DJEČIJEM IGRALIŠTU Banjalučani se pitaju “Koliko smo (ne)pismeni?”

Natpis koji je okačen na toboganu, na dječjem igralištu na Bulevaru cara Dušana u Banjaluci privukao je pažnju mnogobrojnih prolaznika. Građane nije iznenadilo to što je na tobogan stavljeno pismeno upozorenje o zabrani korištenja ove sprave za zabavu najmlađih u Banjaluci, ostali su u čudu nakon što su vidjeli da je zabrana na snazi “dostra”.

JOŠ 16 DANA DO TRKE Banjalučki polumaraton obara sve rekorde

Banjalučki polumaraton prerastao je u jedan od najvažnijih sportskih događaja u Banjaluci, ali i Republici Srpskoj. Centralna trka Četvrtog m:tel banjalučkog polumaratona zakazana je za 12. maj 2018. godine, a za razliku od prethodnih, ovogodišnja manifestacija će trajati tri dana. “Nastavljamo trend porasta učesnika, svake godine ima sve više učesnika, ali i trka koje se

IMA POVRIJEĐENIH Sudar četiri automobila u Banjaluci

Dva lica povrijeđena su danas u sudaru četiri automobila u Banjaluci, a ljekarska pomoć im je ukazana u Službi hitne pomoći u ovom gradu, rečeno je Srni u banjalučkoj Policijskoj upravi. Saobraćajna nezgoda dogodila se oko 16.00 časova na raskrsnici Bulevara vojvode Stepe Stepanovića i Ulice Vida Nježića. U nezgodi su učestvovali automobil “opel astra”

U OKVIRU PROJEKTA “ZAJEDNO MISLIMO DOBRO” Zvezdara teatar u Banjaluci

Udruženje “Misli dobro” zajedno s prijateljima i partnerima pokrenulo je projekat “Zajedno mislimo dobro” s ciljem da se obnove sanitarne prostorije na Klinici za ginekologiju i akušerstvo. “Projekat ćemo započeti i promovisati kroz predstavu Dušana Kovačevića ‘Hipnoza jedne ljubavi’, koja upravo govori o jednom od najvećih problema našeg društva – odlascima, rasipanju porodica, umiranju sela”,

OTEŽAN SAOBRAĆAJ Sudar tri automobila u Banjaluci

Saobraćajna nezgoda dogodila se na putu od banjalučkog naselja Rebrovac prema Vrbanji, a zasad nije poznato da li ima povrijeđenih. Kako je javljaju čitaoci portala “Nezavisnih novina”, u udesu su učestvovala tri vozila na kojima je nastala materijalna šteta. Policija je intervenisala na mjestu događaja, a saobraćaj se odvija otežano, naizmjenično jednom trakom. Više informacija