Vijesti 16.03.2017.

(FOTO) Počeo protest željezničara u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Oko 1.000 nezadovoljnih radnika “Željeznica” Republike Srpske počelo je sa najavljenim protestima u Banjaluci.

Željezničari su se okupili u samom centru grada, na Trgu Krajine, uz parole i pogrdne povike upućene Draganu Savanoviću, direktoru ŽRS kao i određenim političarima.

Novinar “Nezavisnih”, koji se nalazi na mjestu događaja, je od sindikalnih predstavnika saznao da će povorka za koji minut krenuti prema zgradi Vlade RS.

Čitavom isplaniranom putanjom, kuda će protestanti proći, raspoređene su značajne policijske snage a prisutna je i Jedinica za podršku.

Nezadovoljni radnici su “naoružani” transparentima, a jedna od zanimljivih parola glasi “Niste vi za VD, vi ste za KPZ”.

Na početku okupljanja, Hitna pomoć pružila je pomoć Čedomiru Kneževiću, radniku Željeznica RS iz Prijedora koji već sedam dana štrajkuje glađu, a kojem je pozlilo danas u Banjaluci, javila je Anadolija.

Na proteste su stigli radnici “Željeznica” iz Banjaluke, Doboja, Prijedora i drugih gradova Srpske.

Sindikalci su juče izjavili da su povukli raniji zahtjev da se obustavi primjena novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u “Željeznicama”, jer su se na ranijem sastanku u Doboju “poprilično usaglasili sindikati i uprava”.

Sindikalci tvrde da se svakom radniku duguje više od 7.500 KM, ili 12 prosječnih plata u “Željeznicama” koje iznose 644 KM.

Oko 2.000 zaposlenih u ŽRS, koji su ranije tužili preduzeće zbog umanjenog toplog obroka i drugih naknada, iako su dobili spor, nisu naplatili dugovanja koja su veća od 14 miliona KM.

Radnici traže obustavu primjene novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, isplatu plata i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima, poštovanje sudskih izvršnih presuda i pokretanje odgovornosti i smjenu Uprave.

U okviru “Željeznica” djeluju Sindikat željezničara Republike Srpske, Samostalni sindikat mašinovođa, Samostalni sindikat saobraćajno-transportne djelatnosti Banjaluka, Sindikat radnika infrastrukture Doboj, Sindikat radnika infrastrukture Banjaluka i Samostalni sindikat održavanja šinskih vozila Prijedor.

(Nezavisne)