Politika 19.02.2017.

Počeo sastanak Ivanića i Crnatka u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta

U Banjaluci je počeo sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka povodom odluke bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da podnese zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Sastanak se održava u kabinetu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske u Banjaluci.

Predviđeno je da Crnadak održi konferenciju za novinare u 11.00 časova.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić najavio je da će zatražiti od zemalja koje su garant Dejtonskog mirovnog sporazuma da se izjasne o odluci bošnjačkih predstavnika da podnesu zahtjev za reviziju presude protiv Srbije i istakao da očekuje da će neko već jednom osuditi lidera SDA Bakira Izetbegovića i ovu stranku.

Ivanić je juče rekao da je najavljeno podnošenje zahtjeva za reviziju presude, koje je inicirao Izetbegović, izazvalo ozbiljne političke implikacije i da je to nastavak konstinuiranog sporovođenja kriza koje izazva SDA.

“SDA izaziva kontinuirane krize posljednjih nekoliko godina. Nijedna institucija BiH nije odlučivala o navedenoj reviziji, što znači da se djelovalo vaninstitucionalno”, rekao je Ivanić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da je posljedica djelovanja SDA i formiranje paralelnih struktura u BiH, što je najveći udar na Dejtonski mirovni sporazum od njegovog potpisivanja.

Ivanić je napomenuo da je jedna od posljedica i odustajanje od principa konsenzusa u Predsjedništvu BiH.

Ivanić je ponovio da revizija presude neće proći, te da institucije BiH ne stoje iza takve odluke.

(Nezavisne)

Oznake: Mladen Ivanić