Počeo sastanak Ivanića i Crnatka u Banjaluci

ivanic crnadak

U Banjaluci je počeo sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka povodom odluke bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da podnese zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Sastanak se održava u kabinetu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske u Banjaluci.

Predviđeno je da Crnadak održi konferenciju za novinare u 11.00 časova.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić najavio je da će zatražiti od zemalja koje su garant Dejtonskog mirovnog sporazuma da se izjasne o odluci bošnjačkih predstavnika da podnesu zahtjev za reviziju presude protiv Srbije i istakao da očekuje da će neko već jednom osuditi lidera SDA Bakira Izetbegovića i ovu stranku.

Ivanić je juče rekao da je najavljeno podnošenje zahtjeva za reviziju presude, koje je inicirao Izetbegović, izazvalo ozbiljne političke implikacije i da je to nastavak konstinuiranog sporovođenja kriza koje izazva SDA.

“SDA izaziva kontinuirane krize posljednjih nekoliko godina. Nijedna institucija BiH nije odlučivala o navedenoj reviziji, što znači da se djelovalo vaninstitucionalno”, rekao je Ivanić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da je posljedica djelovanja SDA i formiranje paralelnih struktura u BiH, što je najveći udar na Dejtonski mirovni sporazum od njegovog potpisivanja.

Ivanić je napomenuo da je jedna od posljedica i odustajanje od principa konsenzusa u Predsjedništvu BiH.

Ivanić je ponovio da revizija presude neće proći, te da institucije BiH ne stoje iza takve odluke.

(Nezavisne)

VODEĆE SRPSKE MANIFESTACIJE: Izvjesno je da se festivali neće desiti u avgustu u najavljenom formatu

Vodeće srpske manifestacije među kojima su EXIT, Beerfest, Nishville, Lovefest i druge, obratili su se javnosti u novom, zajedničkom pismu, u kojem poručuju da je zbog pogoršanja epidemiološke situacije izvesno da se domaći festivali neće desiti u avgustu u planiranom formatu: “Podsećamo javnost da su srpske manifestacije zakazane za avgust ove godine na preporuku nadležnih

DEMANTI: “Milenko Đaković ostaje privržen politici DNS-a”

Povodom teksta objavljenog na portalu banjaluka.net pod naslovom “Nezvanično: Milenko Đaković možda ide u Demos?”, a prenesenog na portalu prijedor24h.net, Informativna služba Gradskog odbora DNS-a u Prijedoru i Milenko Đaković oglasili su se demantijem. Njihovo reagovanje prenosimo u cijelosti: “Gradonačelnik Prijedora i predsjednik Regionalnog odbora DNS-a Prijedor Milenko Đaković i u budućnosti ostaje privržen politici

TALIĆ NA POPULARNOM KUPALIŠTU: Uskoro sanacija “Zlajine plaže”

Popularno banjalučko kupalište „Zlajina plaža“ uskoro bi trebala biti sanirano. Nastavak je to inicijative koju je pokrenuo prošle godine predsjednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić zajedno sa mještanima MZ Kočićev vijenac. On je danas obišao popularno banjalučko kupalište sa načelnikom Odjeljenja za komunalne poslove grada Banja Luka, Petrom Bilčarem kako bi se dogovorila dalja

NA RESPIRATORIMA 93 PACIJENTA Još šest osoba preminulo od korone u Srbiji

U  Srbiji je do 15 časova 6. jula 2020. godine registrovano još 289 novooboljelih od korona virusa, a šest ljudi je preminulo. Registrovano je ukupno 16.420 potvrđenih slučajeva COVID 19. Testirani su uzorci 7.872 osobe objavljeno je na sajtu Covid19.rs. Ukupan broj preminulih od početka epidemije popeo se na 317, prenosi Telegraf. (A.M/banjaluka.net)