Magazin 15.10.2015.

Počeo “Vinosaur” u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute
U Banjaluci je počeo Osmi internacionalni salon vina “Vinosaur”, na kojem učestvuje 60 izlagača u vinskom i 20 u gastronomskom segmentu.

Direktor kompanije “Frutela”, koja je organizator manifestacije, Nenad Malešević rekao je da će na salonu biti predstavljeno više od 500 etiketa iz najznačajnijih vinskih regiona – od Hercegovine, Pomoravlja, Alzasa, Bordoa do Katalonije, Argentine i Novog Zelanda.

“Ova manifestacija ima privredni, kulturni, edukativni i turistički značaj, a naša misija je unapređenje i širenje vinske kulture, podizanje gastronomske ponude naše regije, te edukacija profesionalnog osoblja i ugostiteljskih radnika”, rekao je Malešević.

On je dodao da su ljubitelji vina prepoznali značaj “Vinosaura”, koji se izdvaja u velikom broju sličnih manifestacija u regionu.

“Dokaz da smo na dobrom putu je i činjenica da je salon kontinuiran i da svake godine imamo sve veći broj izlagača”, poručio je Malešević.

Prema njegovim riječima, potrošnja vina na ovom prostoru kontinuirano raste iz godine u godinu, čime se podstiče i razvoj vinogradarstva i vinarstva kao značajne privredne grane, za šta je Hercegovina najbolji primjer.

Vlasnik Podruma “Vukoje” Radovan Vukoje kaže da je manifestacija “Vinosaur” dobra prilika za sve koji žele da nešto nauče u oblasti vinarstva, ali da predstavlja i najavu dobrih vinskih događaja.

On je dodao da će ovogodišnja berba biti dobra zbog dobre baze u samom vinogradu.

“Nagrade koje je Podrum `Vukoje` do sada osvojio, proslavile su ne samo nas, nego i naše vinogorje, ali ako uzmemo u obzir činjenicu da je veliki broj ljudi posjetio Trebinje, naše vinograde i druge vinare, mogu da kažem da vinari grade ne samo vinarsku, nego i turističku priču”, rekao je Vukoje.

Tokom “Vinosaura”, danas i sutra će u hotelu “Bosna” biti održano i nekoliko stručnih radionica.

(Agencije)