Magazin 19.03.2018.

Počinje Aplauz fest, ne štedite dlanove

ČITANJE: 2 minute

U Domu omladine, u Banjaluci, večeras počinje osmi po redu „Aplauz fest“ koji će trajati do 26. marta.

Ljubitelje teatra očekuje revija 11 najboljih predstava omladinskih pozorišta u BiH.

Prema riječima Novice Bogdanovića, direktora festivala i DIS – Teatra mladih, cijela manifestacija je u znaku kampanje „No Hate Speech“.

„Svake godine festival ima drugačiju fizionomiju, ove godine smo odlučili da napravimo reviju najboljih omladinskih predstava iz čitave BiH i festivalski program je vrlo raznovrstan i vrlo kvalitetan. To su predstave koje se nalaze na repertoaru, predstave koje su obilazile mnoge festivale po regionu i vrlo su aktuelne. Progovaraju o današnjem vremenu iz ugla mladih ljudi i svaka obrađuje  temu na satiričan ili komičan način“, rekao je za MONDO Bogdanović naglašavajući da su mladi primjetili i osjetili da žive u vremenu gdje trebaju da progovore preko scene i na pozorišni način.

Na ovogodišnjem Aplauz festu nastupiće pozorišni ansambli iz Mostara, Bugojna, Travnika, Kostajnice, Prnjavora , Prijedora i Kotor Varoša, a domaćini će odigrati dvije predstave od kojih jednu premijerno.

„Nakon predstava održavaće se okrugli stolovi, a tokom dana umjetničke radionice sa učesnicima festivala. Ove godine smo odlučili da nagrade dodjeljujemo jedni drugima, odnosno bez festivalskog žirija. Nagradu ‘Zlatni aplauz’ dodjeljuju članovi ansambala za izuzetno ostvarenje i dodijeliće se svako veče“,rekao je direktor Dis pozorišta.

Predstava koja večeras otvara festival Mostarskog teatra mladih „Maslinova grana“ govori o životu u podijeljenim zajednicama. Predstava ujedno ukazuje šta mladi žele i čemu strijeme.

„Taj čuveni Mostarski teatar mladih koji radi već pet- šest godina i njihova predstava „Maslinova grana“ je svakako nešto što vrijedi pogledati. U okviru te predstave potrudićemo se da negdje u Banjaluci posadimo pravu maslinu koja bi mogla da ostane znak kao simbol mira i pomirenja“, istakako je Bogdanović i dodao da svakako ne propustite predstavu Dis teatra „Praistorijski tinejdžeri“ koju su radili najmlađi članovi ovog ansambla.

Sve predstave počinju u 20:30 časova, a cijena ulaznice je dvije KM. Ukoliko karte rezervišete preko aplikacije BL Teatar platićete je samo jednu KM.

Aplauz fest slavi Svjetski dan pozorišta

“Aplauz fest je festival koji smo ustanovili u čast Svjetskog dana pozorišta koji se obilježava 27. marta i kada smo počinjali imali smo želju da napravimo našim glumcima i članovima našeg ansabla nešto gdje će se oni osjećati kao dio svjetske pozorišne scene”, kaže Novica Bogdanović.

(Mondo)