Vijesti 25.09.2021.

Počinje EUFOR-ova vježba Brzi odgovor 2021: Stigle i rezervne snage izvan BiH

ČITANJE: 1 minuta

Ceremonija kojom je označen početak EUFOR-ove vježbe Brzi odgovor 2021 održana je danas.

Godišnjom vježbom provjerava se sposobnost EUFOR-a da izvrši pozivanje i raspoređivanje rezervnih snaga koje se nalaze izvan BiH, a koje zemlje učesnice drže na visokom nivou pripravnosti.

U prisustvu predstavnika Oružanih snaga BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), izvršeno je postrojavanje potpuno integrisanih vojnika iz više zemalja, prenosi Klix.

Komandant EUFOR-a generalmajor Alexander Platzer izjavio je da ovogodišnja vježba ponovo okuplja agencije za provedbu zakona BiH, Oružane snage BiH i EUFOR-a kako bi testirali svoje krizne planove i osposobljenost.

“Zajedno ćemo pokazati da građani BiH mogu biti sigurni u našu zajedničku posvećenost ostvarivanju sigurnog i stabilnog okruženja”, rekao je Platzer.

Rezervne snage EUFOR-a su stigle iz Austrije, Bugarske, Slovačke, Rumunije i KFOR-a kako bi se pridružile i integrisale sa svojim kolegama iz Turske i Mađarske, koji su dio stalnog Multinacionalnog bataljona EUFOR-a, prije raspoređivanja na lokacije širom južnog dijela BiH za izvođenje vježbe.

Svaki od vojnika koji je ušao u zemlju je ispoštovao sve COVID-19 epidemiološke mjere, u skladu sa međunarodnim pravilima, kao i pravilima izdatim od strane BiH i EUFOR-a.

Tokom vježbe bit će izvršena provjera vojnika prema različitim scenarijima kako bi se ispitala njihova reakcija i utvrdilo da li je intenzivni program integracije obavljen u bazi Butmir bio uspješan.

EUFOR-ovu operaciju Althea trenutno čine snage 19 zemalja sa mandatom da pruže podršku BiH te pomognu u očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja.

(A.M.)