Magazin 16.05.2016.

Počinje festival lutkarskih pozorišta za djecu

ČITANJE: 3 minute
pozoriste1
Sedamnaesti Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” biće otvoren danas u Istočnom Sarajevu pod motom “Bukvar lutkarstva”.

“Dvadeset pet programa, 10 pozorišta iz devet zemalja svijeta, te bogat takmičarski, prateći i edukativni program obilježiće 17. izdanje `Lut festa`. Učešće 167 ansambala iz 31 zemlje svijeta na dosadašnjnim festivalima prilog su istoriji i antologiji svjetskog lutkarstva, što ovaj festival jasno i nedvosmisleno imenuje i karakteriše kao jednu od najznačajnih nacionalnih manifestacija kulture Republike Srpske, daleko van njenih granica”, rekao je ranije Srni direktor i selektor Festivala Vitomir Mitrić.

Ceremonija svečanog otvaranja Festivala biće u znaku izložbe “Refleksija misli i osjećanja”, koju priprema Lazo Savić, osnivač i umjetnički rukovodilac Međunarodne likovne kolonije “ART simpozijum Jahorina”.

Prve stranice bukvara ove godine ispisaće Dječije pozorište Subotica sa predstavom “Par cipela”, u režiji Todora Valova, koja će otvoriti ovogodišnji festival u 13.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Osim pozorišta iz Subotice, Srbiju će na festivalu predstavljati Pozorište lutaka iz Niša sa predstavom “Zlatokosa” u režiji Jelene Đorđević.

Iz Estonije će se ove godine publici predstaviti dobro poznato Pozorište Tulevski sa novom predstavom “Tri rokenrol praseta” u režiji Amele Vučenović, a iz Rumunije dolazi pozorište Kompanija “Fantazija”, sa predstavom “Mister Panč i DŽudi”, čiju režiju potpisuje Labadi Eva.

Publika će na ovogodišnjem festivalu prvi put imati priliku da vidi pozorište iz Gruzije, i to Profesionalno državno lutkarsko pozorište “Batumi”, koje dolazi sa predstavom “Crvenkapa” u režiji Zuraba Cincadzea.

Predstava “Šuma priča” pozorišta “Kruna Tarle art” iz Hrvatske slobodna je interpretacija djeci poznate pripovijetke “Zlatokosa i tri medvjeda”, dok će se reditelj Todor Valov iz Bugarske publici predstaviti sa još jednim rediteljskim ostvarenjem, predstavom “LJepotica i zvijer” Pozorišta lutaka iz Mostara.

Iz Velike Britanije publici će se predstaviti Lutkarsko pozorište “Nojsi Oster” sa predstavom “Običan Bob” u režiji Nika Palmera.

Tradiconalno, na “Lut festu” Državno lutkarsko pozorište “Sliven” iz Bugarske odigraće najnoviju predstavu “Kresivo”, čiju režiju potpisuje Biserka Kolevska, a Mini teatar LJubljana iz Slovenije na scenu donosi poznatu bajku “Snježana” reditelja Marela Bečka.

U okviru edukativnog programa festivala održaće se Master klas predavanje pod nazivom “Razne vrste improvizovanih lutaka” Konstantina Karakostova iz Bugarske.

Festival će ove godine predstaviti još jedno značajno izdanje iz oblasti lutkarske umjetnosti knjigu “Put ka mome Todoru” autora Amele Vučenović.

Knjiga je posvećena srpskom vašarskom lutkarskom teatru, jednom od “bescenzurnih” lutkarskih teatara koji postoji u mnogobrojnim zemljama cijelog svijeta, u mnogim narodima.

Autor daje etnokulturni i istorijski osvrt nastanka i razvitka srpskog profesionalnog teatra i kao njegovog nerazdvojnog dijela – narodnog lutkarskog teatra “Kuku Todore”.

U pratećem programu festivala biće održane i kreativne radionice za učesnike festivala, radionica “Lut festove balon skulputure” performansi i igranje predstava u Gradskom Parku, u amfiteatru- Scena “Lutkalište”.

Međunarodni festivalski žiri radiće u sastavu: Bonjo Lungov, reditelj, Bugarska, predsjednik žirija i članovi Valentina Fursova, reditelj, Estonija i Amela Vučenović, reditelj, Rusija.

(Agencije)