Vijesti 28.02.2018.

Počinje gradnja rusko-srpskog hrama u naselju Aleja: Patrijarh moskovski Kiril na ljeto dolazi u posjetu Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Rusko-srpski hram u čast carske porodice Nikolaja Drugog biće izgrađen u naselju Aleja centar, a tim povodom najavljuje se čak i dolazak patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila.

Povodom stogodišnjice od stradanja ruske porodice Romanov, u julu će zvanično biti postavljen kamen- temeljac za gradnju rusko-srpske crkve u Gundulićevoj ulici, u blizini Okružnog privrednog suda, potvrdio je načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević.

– Crkva će se graditi na površini od pet i po dunuma, riječ je o klasičnom ruskom stilu, a hram će se nalaziti u centru kružnog trga. Na svečanosti polaganja kamena temeljca očekujemo dolazak patrijarha Kirila i drugih srpskih i ruskih crkvenih velikodostojnika – izjavio je Stanarević.

Kako je ranije najavljeno, osnovu projekta petokupolne crkve sa zvonikom u vidu šatora činiće jedan od starih ruskih hramova.

U hramu će biti tri oltara: u ime Preobraženja Gospodnjeg, Carskih mučenika i Svetog Simeona i Save, rodonačelnika dinastije Nemanjića.

Crkva će se prostirati na 6.500 metara kvadratnih, a biće još izgrađeni i drugi objekti u kojima će biti promovisana ruska kultura. Rok za izgradnju ovog pravoslavnog hrama je 18 mjeseci.

Stanarević je podsjetio da je na lokaciji u Gundulićevoj ulici još davno planirana pravoslavna crkva, te da je trenutno u toku izmjena dijela regulacionog plana “centar- Aleja” kako bi se povećali gabariti objekta.

Naime, prema važećem planu, pomoćni objekti su planirani visine jednog sprata plus potkrovlje, a nakon izmjene ti objekti bi trebalo da imaju pet spratova i potkrovlje.

Izmjenjeni regulacioni plan sljedećeg mjeseca naći će se pred odbornicima Skupštine grada.

U eparhiji banjalučkoj su nam potvrdili da projekat izgradnje rusko-srpskog hrama radi Ruski državni institut radi, kao i da je on skoro završen.

Kratko su poručili da je još rano govoriti o eventualnom dolasku patrijarha Kirila u Banjaluku.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je u Beogradu ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova da posjeti Banjaluku kada budu postavljani temelji rusko-srpskog vjerskog kulturnog centra.

Veliki dobrotvor

Posljednji ruski car Nikolaj Drugi Romanov rođen je 1868. godine, a period njegove vladavine obeležen je ekonomskim razvojem Rusije i porastom revolucionarnih pokreta.

Car Nikolaj je veliku pažnju poklanjao potrebama Pravoslavne crkve.

Tokom godina njegove vladavine, broj parohijskih crkava uvećao se za više od 10.000 i otvoreno je preko 250 novih manastira. Car i njegova porodica ubijeni su u podrumu kuće 17. jula 1918. godine.

 (Euro Blic)

Oznake: Milorad Dodik