Vijesti 01.12.2020.

Počinje humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima”

ČITANJE: 3 minute

Kampanja za humanitarnu akciju “S ljubavlju hrabrim srcima”, koja se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, počinje danas, 1. decembra 2020. godine.

Sredstva prikupljena u ovogodišnjoj humanitarnoj akciji „S ljubavlju hrabrim srcima“ biće iskorištena za pokretanje prve Banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj, s namjerom da se prijevremeno rođenoj i teško bolesnoj djeci, kojima nije dostupno majčino mlijeko, osigura donirano humano (majčino) mlijeko.

Prva Banka humanog mlijeka u Republici Srpskoj biće osnovana u okviru Кlinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, budući da se na ovom mjestu vrši medicinsko zbrinjavanje najvećeg broja prijevremeno rođene djece iz svih dijelova naše Republike. Inicijator ovogodišnje humanitarne akcije je Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj „Mrvice“.

Svjetski podaci ukazuju na činjenicu da se svako deseto dijete rodi prijevremeno. Prijevremenim rođenjem djeteta smatra se rođenje prije nastupa 37. nedjelje trudnoće. Ova osjetljiva grupa novorođenčadi trebaju najbolju moguću hranu da izrastu i razviju se u zdravu djecu, a majčino mlijeko je od velike važnosti jer je ono za njih hrana, ali i lijek koji ih štiti od raznih bolesti i infekcija.

Iako je majčino mlijeko najbolje, prijevremeno rođeno dijete ne može sisati pa majke prijeveremno rođenih beba često nisu u mogućnosti obezbijediti za njih dovoljno mlijeka. Za djecu koja su u neonatalnim jedinicama intenzivne njege, donacije mlijeka su od presudnog značaja za njihov život.

U obezbijeđivanju takvog mlijeka glavnu ulogu ima Banka humanog mlijeka koja neonatalne jedinice intenzivne njege snabdijeva sigurnim, pasteriziranim i doniranim majčinim mlijekom.

S obzirom da zbog aktuelne epidemiološke situacije u Republici Srpskoj neće biti moguće održati donatorsko veče u formi velikog okupljanja u Banskom dvoru, ove godine će, tim povodom biti organizovan prikladan televizijski program.

Televizijska emisija, kao centralni događaj humanitarne akcije „S ljubavlju hrabrim srcima“, biće emitovana na prvom programu Radio televizije Republike Srpske, kao i na Alternativnoj televiziji 27. decembra 2020. godine u večernjem terminu. Svim televizijskim stanicama koje iskažu želju da daju svoj doprinos humanitarnoj akciji kroz emitovanje televizijske emisije, biće omogućeno preuzimanje signala.

Partneri predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović i u ovogodišnjoj humanitarnoj akciji biće mladi umjetnici i djeca iz različitih dijelova Republike Srpske, koji će svojim umjetničkim performansom ili drugim angažmanom dati svoj doprinos da zajedničkim snagama obezbijede pomoć za svoje drugare. Podršku humanitarnoj akciji tradicionalno svake godine pružaju i afirmisani umjetnici iz regiona.

U okviru akcije, u periodu od 01. do 31. decembra 2020. godine, biće aktivan i m:tel humanitarni broj 1411. Pozivom na navedeni humanitarni broj građani će u toku mjesec dana biti u mogućnosti da podrže akciju sa 1 КM i na taj način daju svoj doprinos cjelokupnoj akciji.

Za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija Republike Srpske otvorilo je račun posebnih namjena „S ljubavlju hrabrim srcima“ broj 571-010-00002700-15 kod Кomercijalne banke a.d. Banja Luka.

Prethodne donatorske večeri:
• 2010. god. – za djecu oboljelu od malignih bolesti
• 2011. god. – za djecu sa posebnim potrebama i poremećajima u razvoju
• 2012. god. – za djecu oboljelu od dijabetesa melitusa tipa 1
• 2013. god. – za djecu sa autizmom
• 2014. god. – za izgradnju Roditeljske kuće u Banjaluci
• 2015. god. – za djecu sa rijetkim genetskim oboljenjima
• 2016. god. – za Cenar za prevenciju razvojnih teškoća „Za majku i dijete“
• 2017. god. – za Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu
• 2018. god. – za djecu sa poteškoćama pokreta
• 2019. god. – za djecu sa poteškoćama u razvoju za osnivanje dnevnih centara u Trebinju i Banjaluci

(N.S/ Banjaluka.net)