POČINJE KOČIĆEV ZBOR Pročitajte detaljan program 54. manifestacije posvećene našem književniku

Ovogodišnja manifestacija posvećena narodnom tribunu Petru Kočiću, 54. „Kočićev zbor“ počinje u ponedjeljak 19. avgusta i traje do 25. avgusta.

Manifestacija i ove godine, donosi brojne sadržaje koji će biti održani na tri lokacije – u Banjaluci, Stričićima i Beogradu.

Početak će biti ozvaničen u ponedjeljak, u 20 časova u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske i tom prilikom, biće prezentovan projekat „Soba sjećanja Petra Kočića“ kojim će, na inovativan način, biti predstavljen književnik, njegov život i djelo.

Prema programu, za 20. avgust u Parku Petar Kočić, sa početkom u 20 časova, najavljeno je veče besjedništva studenata iz Banjaluke, Bijeljine i Istočnog Sarajeva.

Radionica veza za građane, sa veziljom Sanjom Bajić, biće održana u srijedu, 21. avgusta, u 18 časova, a isto veče u parku od 20 časova predstaviće se mlađi pisci.

Četvrtak, 22. avgust, rezervisan je i za program u Beogradu, gdje će, poslije polaganja vijenaca na grob i spomenik Petru Kočiću, u večernjim časovima biti održano književno veče u prostorijama Udruženja književnika Srbije.

Tog dana, i u Banjaluci je planirano više događaja, između ostalih – promocija monografije „Zmijanje-Kočićevo ognjište“ autora Vladimira Đukanovića, u 11 časova u Muzeju RS i veče satire u Parku Petar Kočić u 20 časova.

U petak, 23. avgusta, od 20 časova biće organizovano veče drame, tokom koje će nastupiti glumci Narodnog pozorišta RS i Dječijeg pozorišta RS.

– Od brojnih događaja planiranih za subotu, 24. avgust, izdavajamo svečanu akademiju, čiji će koncept biti nešto drugačiji u odnosu na protekle. Poslije zvaničnog dijela, koji obuhvata i svečano uručivanje ovogodišnje Kočićeve nagrade, biće održan polučasovni koncert – Olivera Njega uz klavirsku pratnju Nevene Živković – rekli su iz Grada.

Svečana akademija počinje u 20 časova u Banskom dvoru i mogu joj prisustvovati svi zainteresovani sugrađani. U manastiru Gomionica, tog dana u 13.10 časova, biće održana kulturno-umjetnička manifestacija „Zmijanjska sofra“.
U jutranjim časovima u subotu, u Stričićima, zainteresovani će moći da pogledaju izložbu domaćih životinja, a poslije podne, od 16 časova, na zborištu u Stričićima – prvi dio bodljavine bikova.

Takođe, u subotu, ispred škole u Stričićima u 19 časova biće održano takmičenje u izvornoj narodnoj pjesmi – ojkači, a u 19 časova u Banskom dvoru otvorena izložba likovne kolonije.

U Kočićevim rodnim Stričićima završnog dana biće otvorena druga kuća na Kočićevom ognjištu u 11 časova te priređen kulturno-umjetnički program od 12 časova ispred škole. Nakon toga, od 13 časova, na zborištu počinju nadmetanja u narodnim igrama i vještinama, džipijada i učešće padobranaca te drugi dio borbe bikova, koje tradicionalno privlače veliki broj posjetilaca.

Tradicionalna manifestacija „Kočićev zbor“ se održava od 1965. godine, u posljednjoj nedjelji avgusta, i uvrštena je u Kalendar kulturnih manifestacija Grada. Kompletnu organizaciju manifestacije posvećene velikanu srpske književnosti, i ove godine, vodi Grad Banjaluka.

(Srpskainfo)

PREPRODAVAO DROGU Optuženom ni traga ni glasa

Ognjen Ćutković, koji je bio osuđen na šest i po godina zatvora zbog šverca drogom, već drugi put se nije pojavio na ponovljenom suđenju u Okružnom sudu u Banjaluci. Postoji bojazan da je pobjegao iz BiH, zbog čega bi za njim mogla biti raspisana i potjernica. Sudija Snježana Kudrić istakla je da će Ćutkoviću biti

Servisne informacije za 16. septembar

Servisne informacije za ponedjeljak, 16. septembar 2019. godine: Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje na teritoriji grada u protekla 24 sata zabilježeno je šest krivičnih djela. Javni red i mir narušen je četiri puta, dok je prekršaja bilo 16. Desilo se šest saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice lakše povrijeđeno.

Prevrnuo se automobil u banjalučkom naselju Zalužani

U banjalučkom naselju Zalužani došlo je do saobraćajne nezgode kada se prevrnuo automobil zbog čega je saobraćaj malo usporen na ovom dijelu puta, saznaju “Nezavisne” Kako saznajemo, na sreću, u ovom udesu nema povrijeđenih osoba. U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su nam da je došlo do nezgode, ali nisu mogli da daju više detalja. “Dobili