Magazin 07.10.2017.

Počinje Međunarodni festival mladog glumca Zaplet 09

ČITANJE: 4 minute

XII sezona Gradskog pozorišta Jazavac je otvorena! Prva premijerna predstava u ovoj sezoni biće autorski projekat Stojana Matavulja pod nazivom “PITA LI IKO KAKO JE MENI”.

U predstavi igraju Snježana Mišić, Vladimir Đorđević, Velimir Blanić i Ljubiša Savanović. Tema predstave je položaj pozorišnih stvaralaca u našem društvu te odnos društva prema pozorištu.

Vladimir Đorđević, glumac Narodnog pozorišta RS i saradnik Gradskog pozorišta Jazavac o radu na predstavi kaže:

„Proces rada na ovoj predstavi je bio vrlo inspirativan jer smo se prvi put susreli sa takvim načinom stvaranja predstave. Reditelj predstave, Stojan Matavulj, otkrio nam je jedan potpuno novi princip rada po kojem i ubuduće možemo praviti slične tematske predstave. U svakom slučaju, srećan sam što sam dio ove predstave koja će publici sigurno biti zanimljiva jer je drugačija od svega što su dosad mogli da vide na našim scenama.“

Predstava PITA LI IKO KAKO JE MENI biće izvedena na otvaranju Međunarodnog festivala mladog glumca ZAPLET 09 koji će biti održan od 20. do 26.10.2017. a podnaslov festivala je “Najbolji festival na svijetu. Igdje. Ikad.”

 Festival će ove godine biti održan u šest opština: Banjaluka, Prijedor, Gradiška, Laktaši, Prnjavor i Doboj. Takmičarski program festivala, po izboru selektorke Dragane Đedović, održaće se na sceni Gradskog pozorišta Jazavac, a predstave će biti odigrane po sledećem rasporedu:

Petak, 20.10. u 20h

Gradsko pozorište Jazavac
PITA LI IKO KAKO JE MENI – premijera (van konkurencije)

Subota, 21.10. u 20h

BITEF teatar/Centar za kulturu Tivat/Festival Maszk/Firchie Think Tank Studio
JAMI DISTRIKT

Nedjelja, 22.10. u 20h

Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci
Studentsko pozorište “Vlado Zeljković”
KRALJ IBI

Ponedjeljak, 23.10. u 20h

Banjalučko studentsko pozorište
MLIJEKO

Utorak, 24.10. u 20h

Beo Art 2015
U AGONIJI

Srijeda, 25.10. u 20h

Teatar EXIT
TAKSIMETAR

Četvrtak, 26.10. u 20h

Pozorišna trupa JOJ, EVO IH OVI
BETON MAHALA

Dodjela nagrada i predstava u čast nagrađenih

I ove godine na festivalu će biti dodjeljene nagrade za najboljeg mladog glumca, glumicu i najbolju predstavu u cjelini. Stručni žiri ovogodišnjeg festival čine dramaturg Tanja Šljivar, glumac Vladimir Đorđević i kompozitor Petar Topalović. Publika će svake večeri birati najboljeg glumca večeri. Okrugle stolove nakon svake predstave u konkurenciji vodiće Boris Milanović, dramaturg.

Posebni programi festivala su:

1.​ Program „Zaplet na točkovima“ u sklopu kojeg će biti izvedeno deset predstava u Prijedoru, Gradišci, Laktašima, Prnjavoru i Doboju po sljedećem rasporedu:

Proces teatar, Beograd

NAŠI DANI
Domanović, Dis, Milenković
Adaptirao, režirao i igra: Radoslav Milenković

BiT teatar

NA DAN SVOĐENJA RAČUNA
Autorski rad Marije Đajić baziran na poeziji Jelisavete Bagrjane i Radeta Drainca
Muzički saradnik: Vukašin Rakić

DIS – pozorište mladih

TERAPIJA
Po tekstu ,,Nemreš pobjeć’ od nedjelje“ Tene Štivičić
Reditelji: Belinda Božičković i Duško Stanivuk
Igraju: Smiljana Marinković i Bojan Kolopić

2.​ Program “Razgovor sa glumcima” u sklopu kojeg će naši gosti biti renomirani glumci koji će dio svojih iskustava prenijeti mlađim kolegama i publici.

Nedjelja, 22.10. u 22.30h

Radoslav Rale Milenković

Ponedjeljak, 23.10. u 22.30h

Dragan Bjelogrlić

Utorak, 24.10. u 22.30h

Nikola Kolja Pejaković

3.​ Izložba pozorišnih fotografija “Na daskama II” Jovana Vidakovića, fotografa iz Trebinja. Izložba će biti otvorena 20.10. u 19.30h i narednih 30 dana će je naša publika moći vidjeti u holu Gradskog pozorišta Jazavac.

Sponzori festivala su Banjalučka pivara i PROINTER. Iz kompanije PROINTER poručuju: “Velika čast je biti dio Zapleta. Čestitamo organizatorima na upornosti i istrajnosti i činjenici da iz godine u godinu stvaraju sve kvalitetniji festival. Pomislili smo kako možemo spojiti ugodno s korisnim, pa osim što želimo ostvariti saradnju sa organizacijom i kroz ovaj sjajni festival podržati mlade glumce – moći ćemo da malo pobjegnemo iz svakodnevice i nekoliko dana uživamo u odličnom repertoaru. Naša glavna ideja je da stimulišemo i podstičemo mlade ljude da se trude, rade i ne odustaju od svojih talenata. Mladim glumcima želimo srećan nastup sa mnogo aplauza!”

Prijatelj ovogodišnjeg festivala je kompanija MTEL. Portparol MTEL, Milica Stojaković rekla je: “Kao društveno odgovorna kompanija trudimo se da doprinosimo dobrobiti cijelog društva, kako bismo stvorili ljepše i bolje okruženje za život pojedinaca i zajednice. Između ostalih, sa ponosom pružamo podršku institucijama kulture, a svakako jedna od njih je Gradsko pozorište Jazavac. Svjesni da je ovo pozorište mjesto dobre energije i mjesto koje okupljlja mlade i vrijedne ljude, uz „Jazavac“ smo od njegovih samih početaka, a posljednjih godina smo pokrovitelji i Međunarodnog festivala mladog glumca „Zaplet“.

Održavanje festivala su i ove godine sufinansirali Grad Banjaluka, Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske bez čije pomoći ne bismo uspjeli trajati i raditi sve ove godine.

zaplet 09 program