Vijesti 19.09.2015.

Počinje Oktobarfest – Najveći festival piva na svijetu

ČITANJE: 1 minuta
oktobarfest

U Minhenu danas počinje tradicionalni 182. festival piva i folklora Oktoberfest, na kojem će ove godine biti pojačane bezbjednosne mere zbog priliva izbjeglica u tom gradu.

Ministar unutrašnjih poslova Bavarske Joakim Herman izjavio je da će biti preduzete mjere bezbjednosti kako ne bi izbili neredi.

Osobe koje traže azil u Njemačkoj nisu vjerovatno navikle da na javnim mestima sreću ekstremno pijane osobe rekao je Herman i dodao da će pojačane policijske snage biti i zbog apela nekih ekstremno desničarskih simpatizera na “anti-imigracioni skup” danas u Minhenu.

Organizatori festivala piva ove godine očekuju više od šest miliona turista.

Oktoberfest je jedan od najpoznatijih i najvećih festivala u Nemačkoj.

Kada se kralj Ludvig Prvi oženio princezom Terezom 17. oktobra 1810. godine, gradonačelnik Minhena Andreas Dalarmi zamolio je kralja da organizuje konjičke trke u tu čast na poljani ispod brda Sendlinger.

Dobio je dozvolu i tako je organizovan prvi Oktoberfest u Minhenu. Festival traje obično 16 dana i počinje u drugoj polovini septembra.

Oktoberfest tradicionalno počinje u subotu prijepodne dolaskom zaprega iz pivnica koje donose pivo na Terezijinu poljanu gdje su postavljeni šatori najvećih bavarskih pivara.

Gradonačelnik Minhena otvara tada prvo bure piva riječima: “Slavina je odvrnuta”.

Ovogodišnji festival traje do 4. oktobra.

(Agencije)