Svijet 16.01.2023.

Počinje skup svjetskih moćnika u Davosu, ne dolaze glavni igrači

ČITANJE: 2 minute

U švajcarskom mondenom skijaškom centru Davos ove sedmice se očekuje rekordan broj šefova država i vlada na Svjetskom ekonomskom forumu, ali pažnju privlače i istaknuta imena koja neće kročiti uobičajeno snježnim ulicama tog grada.

Njemački kancelar Olaf Šolc jedini je čelnik G7 koji bi trebalo da prisustvuje 53. sastanku Svjetskog ekonomskog foruma.

Američki predsjednik Džo Bajden, britanski premijer Riši Sunak i francuski predsjednik Emanuel Makron neće otputovati u Davos.

Neće doći ni moćni igrači izvan G7 – kineski predsjednik Si Đinping niti brazilski predsjednik Luis Inasio Lula da Silva, koji je obećao da će vratiti svoju zemlju na svjetsku pozornicu nakon izolacionističkih godina desničarskog prethodnika Žaira Bolsonara.

Dok se veliki dijelovi svijeta nose s rastućim cijenama hrane i goriva, a čini se da je globalna privreda na ivici recesije, predsjednici i premijeri možda smatraju da bi njihov boravak u Švajcarskoj loše odjeknuo u njihovoj domovini.

Neki su otkazali u posljednji trenutak – južnoafrički predsjednik Siril Ramafosa bio je jedan od 52 politička čelnika na popisu učesnika foruma, ali je otkazao posjet u nedjelju zbog aktualne energetske krize u zemlji.

U ponedjeljak je službeno počelo petodnevno okupljanje svjetske elite pod motom “Saradnja u rascjepkanom svijetu”. Još se ne zna hoće li se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratiti forumu kao prošle godine, dok ruski predsjednik Vladimir Putin neće govoriti.

Mask: Davos mi zvuči dosadno

Milijarder Ilon Mask rekao je da ostaje daleko od Davosa jer mu događaj, koji uključuje više panel rasprava o pitanjima od monetarne politike i geopolitičkih žarišta, do obnovljivih izvora energije i javnog zdravlja, “zvuči dosadno”.

Ipak, organizatori su objavili da će biti prisutno više od 1.500 poslovnih čelnika iz svih industrija, uključujući šefove Microsofta, Ubera, Pfizera, Saudi Aramca i niza finansijskih institucija.

Svjetski privredni forum oduvijek je bio mjesto za promicanje globalne trgovine i otvorenih tržišta koji su pod velikim pritiskom od izbijanja pandemije virusa korona.

Investicijska zvijezda Džordž Soroš, proslavljen posjetilac Davosa, ove godine putuje na Minhensku bezbjednosnu konferenciju umjesto na Svjetski ekonomski forum, prenosi Index.