Sport 31.10.2016.

Počinje snimanje tri nova serijala dokumentarnog filma o Rukometnom klubu Borac

ČITANJE: 4 minute

Poznati banjalučki novinar i publicista Tomo Marić, zajedno sa snimateljem – reporterom Radom Dadom Mićevićem i Filipom Lesjakom, priprema tri nova nastavka dokumentarnog serijala “Bili su rukometni anđeli”, posvećenog fenomenu Rukometnog kluba Borac i njegovoj ulozi u revoluciji ovog sporta na nekadašnjim jugoslovenskim, ali i evropskim prostorima.

Snimanje materijala nastaviće banjalučka “RMD produkcija”, a ekipu očekuju putovanja u Beograd, Zagreb, odnosno inostranstvo i razgovori sa zanimljivim sagovornicima među kojima će biti Dragan Džajić, Milutin Šoškić, Zoran Slavnić, Vojislav Brajović, Bora Đorđević, te novinarski doajeni Pavle Erceg, Dobrivoje Janković i Miodrag Simeunović.

– Znajući da sam godinama prikupljao arhivski materijal o RK Borac, Željko Kopanja stalno me je podsticao da se uradi dokumentarni film o najčuvenijem banjalučkom sportskom klubu. Imao sam na umu da je teška materijalna situacija, da taj projekat iziskuje nemala sredstva i da samim tim nosim mnoge rizike. Kad smo konačno započeli realizaciju “Anđela”, u Dugom selu nadomak Zagreba, posjetivši velikane prve zlatne generacije Jerolima Karadžu i Vladu Jovića, “Glas Srpske” tom događaju posvetio je dvije kompletne stranice i znao sam da povratka više nema. Veliki problem u pripremi prva tri nastavka predstavljalo je saznanje da je Borac obilježavao dva velika jubileja povodom osvajanja evropskih trofeja i da sve moramo s tim datumima podesiti, tako da smo dijelove iz serijala sklopili u četrdesetominutnu priču za “Noć šampiona” u Narodnom pozorištu. Ova tri nastavka koja ćemo sada raditi, a zaokružiti dokumentarnim filmom, biće vezani za 29. novembar 2017. kada će se navršiti ravno 60 godina otkako je Borac osvojio prvi veliki trofej, Kup Jugoslavije – istakao je Marić koji je zahvalio “Glasu Srpske” na nesebičnoj podršci i pomoći.

Cijeli projekat ima posebnu vrijednost i dragocjenost jer će biti odlična građa za ukupno izučavanje istorije rukometnog sporta na ovom dijelu Balkana. Serijal “Bili su rukometni anđeli” prate izuzetno vrijedni dokumentarni materijali, kako fotografije, novinski isječci, tako i crno-bijeli filmovi sa rukometnih početaka snimljeni u Banjaluci, Sarajevu, Beogradu…

– Borac poštuju na svim svjetskim meridijanima, što govori da je imao misionarsku ulogu i jedini je rukometni klub bivše Jugoslavije koji je u njenom trajanju svih godina, zajedno sa Crvenom zvezdom, uvijek igrao na prvoligaškoj sceni – dodao je Marić.

Prva tri nastavka serijala urađena su povodom velikih jubileja Borca – 40 godina od osvajanja evropske titule i 25 godina od trijumfa u Kupu IHF. Odjek je bio izuzetan u javnosti, ne samo na prostoru nekadašnje Jugoslavije, već i u većem dijelu Evrope, pa Kanade i dijela Amerike, Kine… Na prestižnom kanadskom sportskom univerzitetu prikazan je kao ogledni film sportskog fenomena na Balkanu, sa autentičnom pričom o RK Borac.

U naredna tri nastavka autori će se baviti i utemeljivačima rukometa u Banjaluci. Jedan od njih je i Dušan Stanković, član prve generacije Borca u velikom rukometu. Hamdija Kadunić donio je prvu rukometnu loptu u Banjaluku, a duga je lista velikih pregalaca poput Voje Misaljevića, Tone Tutića, Živka Radišića, Petra Atlagića, Sejmana Ibrahimbegovića, Limuna Papića… Poslije serijala koji će imati ukupno šest nastavaka, biće urađen i dugometražni dokumentarni film “Bili su rukometni anđeli”.

– Još 1959. godine Borac je igrao u Kupu šampiona protiv praške Dukle. Bez obzira na poraz, njegov izlazak na veliku rukometnu scenu protiv tada jedne od najjačih ekipa na svijetu, trasirao je veliki sportski put zlatnoj generaciji koju su predvodili Vladimir Jović, Jerolim Karadža, Petar Perović, Bartol Rodin, Božidar Boba Stanivuković, da bi mnogo godina kasnije njihovi nasljednici bili Milorad Karalić, Zdravko Rađenović, Nebojša Popović, Abas Arslanagić, Zlatan Arnautović, Dobrivoje Selec, Božidar Jović, Aleksandar Knežević… Oni su Borcu odredili mjesto u svjetskom rukometu osvajanjem Kupa šampiona 1976. godine i Kupa IHF 1991. godine, a Borac je jedini klub iz bivše Jugoslavije koji je osvojio oba velika evropska trofeja – rekao je Marić.

Autori i saradnici

Tim autora “Anđela” ima i brojne saradnike, među kojima su Nenad Novaković, Branislav i Srđan Ivanković, Ranko Preradović…, ali i brojni članovi Borca rasuti po svijetu” Miro Bjelić, Vladimir Jović, Boro Golić, Velimir Petković, Dragan Marković, Aleksandar Knežević… Iz dalekog svijeta javio se i Banjalučanin Zdravko Savić, koji je rekao da je u Kalgariju bio presrećan dok je na lokalnoj televiziji gledao inserte iz filma “sjećajući se Banjaluke i vremena kad je Stadion sportskih igara bio prekriven šljakom”.

(Glas)