Biznis 28.03.2016.

Počinje turistička sezona na Jadranu: Ponuda sezonskih poslova

ČITANJE: 1 minuta
sezonski poslovi
Turistička sezona prava je prilika za traženje posla. Ove godine ponuda u regionu je prilično bogata, ali treba požuriti dok najbolje pozicije još nisu zauzete.

“Konzum” ove godine traži 700 sezonskih radnika za svoje prodavnice duž cijele obale u 60 gradova. “Lidl” je još u januaru objavio potragu za sezonskim radnicima, a istu praksu imaju i ostali trgovinski lanci koji posluju na obali. Osim trgovinskih lanaca, još veću potrebu za sezonskim radnicima imaju hotelske kompanije.

Ukoliko se pogledaju oglasi za sezonsko zapošljavanje na specijalizovanim portalima, vidi se potraga ponajprije za barmenima, koktel i pica-majstorima, poslastičarima, animatorima, recepcionarima… Sunčani Hvar traži šefa kuhinje, konobare, barmene, kuvara, pica-majstore, poslastičara. .. “Karisma” traži menadžera restorana, hostese, kuvara …

Dominiraju poslovi u Dalmaciji i Istri, a na obalu se, kao i svake godine, odnosi čak 90% oglasa. Neke hotelske kompanije organizuju i predavanja kako bi nezaposlene informisale o mogućnostima i uslovima rada. Tako je “Plava laguna” nedavno održala predavanje u Zagorskoj županiji. “Istraturist” i “Plava laguna”, dvije hotelske kuće u “Grupi Lukšić”, još početkom godine krenule su u potragu za 2.100 sezonskih radnika, piše “Večernji list”.

“Valamar Riviera” nedavno se predstavila u Dubrovniku, gdje svake godine zapošljava oko 400 sezonskih radnika, ali na svim destinacijama više od 2.000. Jako Andabak iz koncerna “Sunce” kazao je da će zaposliti oko 600 sezonaca, ali i da im nije velik problem da nađu radnike jer imaju internu akademiju.

(Večernji)