POČINJE VAKCINACIJA Nabavljeno duplo više doza protiv gripa nego lane

Vakcinacija protiv gripa u Republici Srpskoj ove godine trebalo bi da krene početkom novembra, a nabavljeno je duplo više doza nego lane.

Riječ je o 3.000 doza za sve one koji žele da se vakcinišu prema ličnom izboru i na ovaj način zaštite sebe, ali i svoje najbliže od gripa, a cijena vakcine biće formirana u narednih nekoliko dana.

Kako kažu u Institutu za javno zdravstvo (IJZ), ove godine je nabavljeno duplo više doza, jer je lane za samo deset radnih dana vakcinisano 1.500 osoba, pa su potrošene sve doze vakcine u veoma kratkom roku.

S druge strane, IJZ je u saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja (FZO) nabavio 15.000 besplatnih doza vakcina koje primaju pacijenti sa određenim hroničnim bolestima, stanjima ili rizicima.

Za razliku od prethodnih godina, nabavljene su „četvorovalentne“ vakcine, napravljene za zaštitu od četiri virusa gripa.

Doktorka Nina Rodić Vukmir, načelnica Službe za epidemiologiju u IJZ RS,  kaže da ove vakcine štite od istih virusa kao i trovalentne, uz zaštitu od još jednog dodatnog B virusa.

– Tradicionalne „trovalentne“ vakcine pružaju zaštitu od tri virusa gripa – virus gripa A (H1N1), virus gripa A (H3N2) i virus gripa B.

Primjena „četvorovalentne“ vakcine omogućiće da se efikasnije preventivno reaguje na širenje virusa gripa i smanji obolijevanje ljudi.

Većina zemalja je već počela sa primjenom ove vakcine još prošle sezone, a mi je uvodimo ove godine – kaže Vukmirova.

Ona je apelovala na građane da se vakcinišu što prije.

– Vakcinu protiv gripa neophodno je primiti prije nego što se gripa počne širiti u zajednici. Potrebno je oko dvije sedmice nakon vakcinacije da se u organizmu razviju antitijela koja štite od gripa. Vakcine protiv gripe dovode do razvoja antitijela koja pružaju zaštitu protiv infekcije sojevima virusa gripa koji se nalaze u sastavu vakcine. U sastav ulaze oni sojevi virusa gripa za koje istraživanja pokažu da će biti najčešći u narednoj sezoni – objašnjava Vukmirova

Upozorava da svaka osoba može da oboli od gripa, a najčešće su to djeca, starije osobe i hronični bolesnici.

– Vakcinacijom možete zaštititi sebe od gripe i smanjiti mogućnost da prenesete gripu na druge osobe i spriječite nastanak komplikacija tokom infekcije virusima, a to je najvažnija i najefikasnija mjera prevencije. Posebno se preporučuje hroničnim bolesnicima, starijim osobama, osobama koje su profesionalno ili privatno u kontaktu sa onima koji pripadaju rizičnim grupama, te im lako mogu prenijeti infekciju, svim zdravstvenim radnicima i zaposlenim u sektorima i službama od javnog značaja, osobama koje njeguju malu djecu – kaže Vukmirova.

Trudnice u povećanom riziku

U IJZ kažu da su trudnice u povećanom riziku od komplikacija tokom infekcije virusima gripa i da se 50 odsto češće liječe u bolničkim uslovima od ostalih kategorija stanovnistva.

– Vakcinacija protiv sezonske gripe je sigurna u svim stadijima trudnoće. Nakon vakcinacije, svoj imunitet trudnice prenose na dijete i štite ga tokom prvih šest mjeseci života. Novorođenčad mlađa od šest mjeseci se ne mogu vakcinisati protiv gripe, pa im je najbolja zaštita vakcinisana majka – naglašava Vukmirova.

(Srpskainfo)

Crna Gora proglašava kraj epidemije u junu?

Kraj epidemije virusa korona u Crnoj Gori, ukoliko ne bude novih slučajeva, mogao bi da bude proglašen početkom juna, smatra direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. “Ako do 2. juna ne bude nijednog slučaja virusa korona, onda možemo reći da smo sa ovom epidemijom završili”, rekao je Mugoša. Mugoša je upozorio građane da nije

BANJALUKA: Od ponedjeljka prilagođeni ljetnji režim polazaka

S obzirom na to da se privredna i ostala djelatnost na području grada Banjaluka vraća u funkciju, da je ukinuto vanredno stanje i policijski čas, od ponedeljka 25. maja, javni prevoz putnika će funkcionisati sa ljetnjim režimom redova vožnje koji će na određenim pravcima biti prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Han: Zapadni Balkan pripada Evropi

Johanes Han, komesar Evropske komisije za budžet i administraciju i bivši komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju poručio je da Zapadni Balkan pripada Evropi. U razgovoru za hrvatski “Express” Han je, između ostalog, odgovorio i na pitanje da li će proces proširenja Evropske unije biti na odgođen na duži period te šta

Video koji prikazuje kako se virus korona proširio svijetom

Virus korona je širom svijeta zarazio više od 5.384.000 ljudi, a do sada je od posljedica infekcije umrlo preko 343.000. Oporavilo se više od 2,2 miliona ljud, a najviše zaraženih i umrlih je u Sjedinjenim Američkim Državama. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da Јužna Amerika postaje novo žarište pandemije. “Chanel 4 News” objavio je video kojim

KOLIKO SU SADA OPASNE SVAKODNEVNE AKTIVNOSTI: Evo šta nosi najviši stepen rizika

Dr Suzan Hasig, epidemiolog Fakulteta za javno zdravlje i tropsku medicinu Univerziteta Tulejn u Nju Orleansu govorila je o rizicima izlaska u restorane, okupljanja s prijateljima, ali i otvaranja poštanskog sandučeta. Ona preporučuje da se nose maske kad god je to moguće i da se drži rastojanje od dva metra. Visok stepena rizika: Porodična okupljanja

CIK raspisao tender za štampanje i pakovanje glasačkih listića

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je juče međunarodni tender za usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za lokalne izbore u BiH koji će biti održani 15.novembra, javljau federalni mediji. Vrijednost tendera, odnosno ugovorenih usluga objavljenih i na Portalu javnih nabavki, procijenjena je na 1.111.100 maraka, prenosi “Avaz.ba”. Rok za dostavu ponuda je 6.jul do 14

IZETBEGOVIĆ: 1986. sam predvidio rat

Bakir Izetbegović, predsjendik SDA, dao je intervju televiziji Igman. U jednosatnom intervjuu Izetbegović je govorio o svemu i svačemu, od ratnih vremena do unutarstranačkih turbulencija. Izetbegović je kratko komentarisao i aferu “Respiratori. “Neka istraže i neka odgovara svako za ono što je radio. SDA uvijek samo jednu instrukciju daje – poštujte procedure, radite pošteno, a