POČINJE VAKCINACIJA Nabavljeno duplo više doza protiv gripa nego lane

Vakcinacija protiv gripa u Republici Srpskoj ove godine trebalo bi da krene početkom novembra, a nabavljeno je duplo više doza nego lane.

Riječ je o 3.000 doza za sve one koji žele da se vakcinišu prema ličnom izboru i na ovaj način zaštite sebe, ali i svoje najbliže od gripa, a cijena vakcine biće formirana u narednih nekoliko dana.

Kako kažu u Institutu za javno zdravstvo (IJZ), ove godine je nabavljeno duplo više doza, jer je lane za samo deset radnih dana vakcinisano 1.500 osoba, pa su potrošene sve doze vakcine u veoma kratkom roku.

S druge strane, IJZ je u saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja (FZO) nabavio 15.000 besplatnih doza vakcina koje primaju pacijenti sa određenim hroničnim bolestima, stanjima ili rizicima.

Za razliku od prethodnih godina, nabavljene su „četvorovalentne“ vakcine, napravljene za zaštitu od četiri virusa gripa.

Doktorka Nina Rodić Vukmir, načelnica Službe za epidemiologiju u IJZ RS,  kaže da ove vakcine štite od istih virusa kao i trovalentne, uz zaštitu od još jednog dodatnog B virusa.

– Tradicionalne „trovalentne“ vakcine pružaju zaštitu od tri virusa gripa – virus gripa A (H1N1), virus gripa A (H3N2) i virus gripa B.

Primjena „četvorovalentne“ vakcine omogućiće da se efikasnije preventivno reaguje na širenje virusa gripa i smanji obolijevanje ljudi.

Većina zemalja je već počela sa primjenom ove vakcine još prošle sezone, a mi je uvodimo ove godine – kaže Vukmirova.

Ona je apelovala na građane da se vakcinišu što prije.

– Vakcinu protiv gripa neophodno je primiti prije nego što se gripa počne širiti u zajednici. Potrebno je oko dvije sedmice nakon vakcinacije da se u organizmu razviju antitijela koja štite od gripa. Vakcine protiv gripe dovode do razvoja antitijela koja pružaju zaštitu protiv infekcije sojevima virusa gripa koji se nalaze u sastavu vakcine. U sastav ulaze oni sojevi virusa gripa za koje istraživanja pokažu da će biti najčešći u narednoj sezoni – objašnjava Vukmirova

Upozorava da svaka osoba može da oboli od gripa, a najčešće su to djeca, starije osobe i hronični bolesnici.

– Vakcinacijom možete zaštititi sebe od gripe i smanjiti mogućnost da prenesete gripu na druge osobe i spriječite nastanak komplikacija tokom infekcije virusima, a to je najvažnija i najefikasnija mjera prevencije. Posebno se preporučuje hroničnim bolesnicima, starijim osobama, osobama koje su profesionalno ili privatno u kontaktu sa onima koji pripadaju rizičnim grupama, te im lako mogu prenijeti infekciju, svim zdravstvenim radnicima i zaposlenim u sektorima i službama od javnog značaja, osobama koje njeguju malu djecu – kaže Vukmirova.

Trudnice u povećanom riziku

U IJZ kažu da su trudnice u povećanom riziku od komplikacija tokom infekcije virusima gripa i da se 50 odsto češće liječe u bolničkim uslovima od ostalih kategorija stanovnistva.

– Vakcinacija protiv sezonske gripe je sigurna u svim stadijima trudnoće. Nakon vakcinacije, svoj imunitet trudnice prenose na dijete i štite ga tokom prvih šest mjeseci života. Novorođenčad mlađa od šest mjeseci se ne mogu vakcinisati protiv gripe, pa im je najbolja zaštita vakcinisana majka – naglašava Vukmirova.

(Srpskainfo)

VIŠKOVIĆ: Želimo da se u Srpsku ulaže iz ekonomskih razloga

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je u Zrenjaninu da je interes Republike Srpske da investitori iz Srbije što više ulažu u Srpsku kako bi ona povećavala broj zaposlenih, ali i da privrednici iz Srbije imaju profit i korist od toga.

CVIJANOVIĆ: SNSD potpuno posvećen očuvanju Srpske

Potpredsjednik SNSD-a Željka Cvijanović prisustvovala je u Trebinju sjednici Gradskog odbora ove stranke na kojoj je rukovodstvo i članove informisala o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH.

Zbog droge uhapšen i policijski službenik PU Banjaluka

Policijski službenik Policijske uprave Banjaluka, čiji su inicijali S.S., uhapšen je zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i nedozvoljena proizvodnja i promet opojnih droga, rekla je Srni načelnik Odjeljenje za odnose sa javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske Mirna Miljanović.

CIJENE STRUJE: Čavić predlaže subvencije za socijalno ugrožene, Đokić podsjeća da za to treba budžetski novac

Vršilac dužnosti direktora “Elektrokrajine” Dragan Čavić izjavio je da u novi zakon o električnoj energiji treba uvrstiti poglavlje o energetski zaštićenom kupcu kojim će biti propisane subvencije za socijalno ugrožena domaćinstva, kao i domaćinstva u kojima obustavom isporuke električne energije može biti ugrožen nečiji život ili zdravlje. On je naglasio da posebnom uredbom treba precizno

RAVNOPRAVNOST ILI SAMOSTALNOST: Ujedinjena Srpska širom RS postavila bilborde

Na području Republike Srpske, u organizacije Ujedinjene Srpske, postavljena su 32 bilborda na kojima je zastava Republike Srpske i poruka “Ili ravnopravnost ili samostalnost! Mi smo za ravnopravnost! A vi?”. Na bilbordima se najavljuje i obilježavanje četiri godine od osnivanja Ujedinjene Srpske koje će biti održano 21. i 22. novembra u Banjaluci pod motom “Naše