Vijesti 22.10.2016.

Počinje vakcinacija protiv gripa

ČITANJE: 1 minuta

Vakcinacija protiv gripa za sezonu 2016/2017. počinje 24. oktobra u Institutu za javno zdravstvo Srpske, za stanovništvo koje to želi prema ličnom zahtjevu.

Istvremeno, ali u ambulantama porodične medicine počinje i vakcinacija onih kategorija stanovništva koje imaju pravo na besplatnu vakcinu. Vakcinu mogu primiti svi koji žele smanjiti rizik od obolijevanja od gripe. Posebno se preporučuje hroničnim bolesnicima, starijim osobama, zdravstvenim radnicima i osobama koje su u kontaktu sa rizičnim grupama od obolijevanja od gripe.

– Period jeseni, odnosno ovaj period jeste idealno vrijeme za vakcinaciju protiv gripa, tako da oni koji to žele treba da učine što prije, jer nakon vakcinacije je potrebno otprilike 15-ak dana da se stvori imunitet kako bi osobe koje se vakcinišu bile otporne na viruse koji se nalaze u sastavu ovogodišnje vakcine – objasnila nam je Ljubica Jandrić, načelnik službe za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo RS.

Osobe sa bilo kojom akutnom infekcijom i povišenom temperaturom treba da sačekaju sa vakcinacijom do ozdravljenja. U Institutu se posebno vrši nadzor nad respiratornim infekcijama i gripom, radi praćenja opterećenja populacije ovim oboljenjima.

– To je dodatni nadzor koji podrazumijeva osim ovog prikupljanja podataka o oboljelim, podrazumijeva uzimanje briseva grla, odnosno, virusološki nadzor dodatni – naglasila je Janja Bojanić, epidemiolog, pomoćnik direktora za medicinska pitanja Instituta za javno zdravstvo RS.

Vakcinacija se obavlja svaki radni dan od 8-14 časova. Cijena jedne doze vakcine košta 18 maraka. Potrebno je napomenuti i da ko se jednom vakciniše, mora to činiti svake godine.

(Srpskacafe.com)