Počinju radovi na mostu preko Save

Gradnja mosta na Savi kod Gradiške zvanično počinje danas.

Svečanosti prisustvuju zvaničnici Republike Srpske, BiH i Hrvatske, predstavnici Evropske unije i Delegacije Evropske unije u BiH.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da su građani Srpske konačno dočekali gradnju mosta na Savi.

– Kada smo izgradili auto-put, neki su pitali kuda on vodi. Sada, s ovim mostom, mogu da kažem da nas vodi u Evropsku uniju – poručila je Cvijanovićeva.

Evropska komesarka za saobraćaj Violeta Bulc istakla je da je most na Savi važan projekat u okviru bolje infrastrukturne povezanosti.

Ona je istakla da su jasno vidljive prednosti koje ovaj projekat donosi građanima i preduzećima u BiH i Hrvatskoj.

Šef Delegacije EU u BiH Јohan Zatler rekao je da je Evropska unija tu da pomogne u pronalsku kompromisa i povezivanju svih na dobrobit građana.

On je dodao da će igradnja mosta na Savi olakšati putnu komunikaciju građana Hrvatske i BiH i doprinijeti jačanju trgovinskih veza.

Premijer Srpske Radovan Višković poručio je da je danas veliki dan za Republiku Srpsku koja je deceniju čekala početak izgradnje ovog mosta.

– Sa ovim mostom Republika Srpska i BiH otvaraju svoja vrata ka EU i sa njim izgrđenih 120 kilometara auto-puta dobijaju pravi smisao i značenje. Zahvalio bih svima koji su dali doprinos da konačno otpočnemo radove na mostu koji će povezivati dvije zemlje, ali i više od toga – puno brži razvoj Srpske i BiH, a samo sa jačanjem infrastrukture jedna regija i republika može da računa na ekonomski razvoj – istakao je Višković.

On je naveo da će gradnjom mosta Gradiška najviše dobiti najviše, ali i čitava Srpska i BiH.

– Ovaj most se, slučajno ili namjerno, poklopio sa gradnjom mosta na Rači kod Bijeljina koji će biti poveznica auto-puta Beograd-Sarajevo. Susjedi se moraju povezivati kako bi građanima dali brži prosperitet i razvoj – istakao je premijer Srpske  i dodao da očekuje da će most biti izgrađen u predviđenom roku.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković istakao je da gradnja mosta na Savi potvrđuje da se zajedničkom saradnjom unapređuju veze Hrvatske i BiH.

– Izgradnja ovog mosta važna je za Hrvatsku i BiH, to je most koji će spojiti dvije zemlje i povezati stanovnike sa obje strane Save – rekao je on.

Butković je podsjetio na druge zajedničke projekte, poput izgradnje mosta Svilaj.

Zamjenik ministra komunikacija i transporta BiH u tehničkom mandatu Saša Dalipagić rekao je da je most na Savi važan za cijelu BiH, zahvalivši EU koja je osigurala bespovratna sredstva za finansiranje dijela projekta.

Riječ je o mostu koji će uskoro povezati već izgrađeni auto-put Gradiška-Banjaluka sa mrežom evropskih auto-puteva.

Ukupna ugovorena cijena za izgradnju mosta je 19.540.997 evra i obuhvata troškove izgradnje mosta, troškove veze mosta sa postojećim auto-putem Gradiška-Banjaluka, a sredstva će po pola izdvojiti Hrvatska i BiH.

Projekat finansira i EU sa 6,8 miliona evra bespovratnih sredstava u okviru Agende za povezivanje putem Investicionog okvira za zapadni Balkan.

Rok za završetak radova na mostu je 30 mjeseci.

Most će biti dug 430 metara i imaće četiri saobraćajne trake – po dvije iz svakog smjera, široke 3,75 metara.

Prilikom projektovanja mosta vođeno je računa da zadovoljava zahtjeve plovnog saobraćaja Savom, te će srednji raspon preko korita rijeke biti dug 170 metara.

(RTRS)

Dodik i Cvijanovićeva se sastali sa Medvedevim

U Beogradu je večeras održan sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim. “Naša saradnja sa Ruskom Federacijom je odlična. Naravno da Republika Srpska ima mnogo bolje odnose sa Rusijom nego ostali dio BiH. U Banjaluci gradimo rusko- srpski centar, koji je dokaz velikog

ŠERANIĆ: Utvrditi ko zaista traži posao, a ko je na birou zbog osiguranja

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da se suština inicijative poslovne zajednice u Srpskoj o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju da se utvrdi ko putem biroa zaista traži posao, a ko je prijavljen samo zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje.

DODIK: Ne smijemo dozvoliti da granica na Drini bude i NATO granica

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, prisustvovao je danas vojnoj vježbi “Sloboda 2019” u Srbiji, nakon čega će razgovarati sa premijerom Ruske Federacije, Dmitrijem Medvedevim. Nakon vojne vježbe Dodik poručuje da je prikazana organizovanost, opremljenost i odlučnost Vojske Srbije, što prije samo 10 godina nije bilo moguće. “Po ovom prikazu se vidi da je vojska

KOMENTAR: PDP-ova politika jeftinih fraza

Zamislite samo koliko je SDS postao nebitna, marginalana politička opcija kada je PDP Mladena Ivanića, sa svojih šest ili sedam odsto podrške, suvereno stao na čelo opozicionog bloka u Republici Srpskoj.