Počinju radovi na mostu preko Save

Gradnja mosta na Savi kod Gradiške zvanično počinje danas.

Svečanosti prisustvuju zvaničnici Republike Srpske, BiH i Hrvatske, predstavnici Evropske unije i Delegacije Evropske unije u BiH.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da su građani Srpske konačno dočekali gradnju mosta na Savi.

– Kada smo izgradili auto-put, neki su pitali kuda on vodi. Sada, s ovim mostom, mogu da kažem da nas vodi u Evropsku uniju – poručila je Cvijanovićeva.

Evropska komesarka za saobraćaj Violeta Bulc istakla je da je most na Savi važan projekat u okviru bolje infrastrukturne povezanosti.

Ona je istakla da su jasno vidljive prednosti koje ovaj projekat donosi građanima i preduzećima u BiH i Hrvatskoj.

Šef Delegacije EU u BiH Јohan Zatler rekao je da je Evropska unija tu da pomogne u pronalsku kompromisa i povezivanju svih na dobrobit građana.

On je dodao da će igradnja mosta na Savi olakšati putnu komunikaciju građana Hrvatske i BiH i doprinijeti jačanju trgovinskih veza.

Premijer Srpske Radovan Višković poručio je da je danas veliki dan za Republiku Srpsku koja je deceniju čekala početak izgradnje ovog mosta.

– Sa ovim mostom Republika Srpska i BiH otvaraju svoja vrata ka EU i sa njim izgrđenih 120 kilometara auto-puta dobijaju pravi smisao i značenje. Zahvalio bih svima koji su dali doprinos da konačno otpočnemo radove na mostu koji će povezivati dvije zemlje, ali i više od toga – puno brži razvoj Srpske i BiH, a samo sa jačanjem infrastrukture jedna regija i republika može da računa na ekonomski razvoj – istakao je Višković.

On je naveo da će gradnjom mosta Gradiška najviše dobiti najviše, ali i čitava Srpska i BiH.

– Ovaj most se, slučajno ili namjerno, poklopio sa gradnjom mosta na Rači kod Bijeljina koji će biti poveznica auto-puta Beograd-Sarajevo. Susjedi se moraju povezivati kako bi građanima dali brži prosperitet i razvoj – istakao je premijer Srpske  i dodao da očekuje da će most biti izgrađen u predviđenom roku.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković istakao je da gradnja mosta na Savi potvrđuje da se zajedničkom saradnjom unapređuju veze Hrvatske i BiH.

– Izgradnja ovog mosta važna je za Hrvatsku i BiH, to je most koji će spojiti dvije zemlje i povezati stanovnike sa obje strane Save – rekao je on.

Butković je podsjetio na druge zajedničke projekte, poput izgradnje mosta Svilaj.

Zamjenik ministra komunikacija i transporta BiH u tehničkom mandatu Saša Dalipagić rekao je da je most na Savi važan za cijelu BiH, zahvalivši EU koja je osigurala bespovratna sredstva za finansiranje dijela projekta.

Riječ je o mostu koji će uskoro povezati već izgrađeni auto-put Gradiška-Banjaluka sa mrežom evropskih auto-puteva.

Ukupna ugovorena cijena za izgradnju mosta je 19.540.997 evra i obuhvata troškove izgradnje mosta, troškove veze mosta sa postojećim auto-putem Gradiška-Banjaluka, a sredstva će po pola izdvojiti Hrvatska i BiH.

Projekat finansira i EU sa 6,8 miliona evra bespovratnih sredstava u okviru Agende za povezivanje putem Investicionog okvira za zapadni Balkan.

Rok za završetak radova na mostu je 30 mjeseci.

Most će biti dug 430 metara i imaće četiri saobraćajne trake – po dvije iz svakog smjera, široke 3,75 metara.

Prilikom projektovanja mosta vođeno je računa da zadovoljava zahtjeve plovnog saobraćaja Savom, te će srednji raspon preko korita rijeke biti dug 170 metara.

(RTRS)

Pogledajte snimak napada na Zvicera u Kijevu

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine saopštio je da je navodni vođa kavačkog kriminalnog klana u kritičnom stanju. “Zvicer je ranjen juče u oblasti Pečersk. U njega je ispaljeno više metaka, od kojih su ga tri pogodila u gradni koš. On je hospitalizovan na intenzivnoj njezi i u kritičnom je stanju. Sada je pod policijskom zaštitom”,

HITNO PRIMLJEN U BOLNICU: Harisu Silajdžiću operisano srce

Kako saznaje Avaz.ba, u toku je operacija na srcu bivšeg člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića. On je jutros hitno primljen u Centar za srce u Sarajevu. Operaciju vodi prof. dr. Mirsad Kacila, najbolji kardiohirurg u Bosni i Hercegovini. Centar za srce je najreferentnija klinika za ovu vrstu operacija u našoj zemlji, a Silajdžić se na

KOŠARAC: SNSD i u mom slučaju pokazao snagu, argumentovano zatražili odgovornost

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac smatra da je SNSD još jednom pokazao da je najjača i najorganizovanija politička partija, koja je pokazala snagu time što je otvorila disciplinski proces protiv njega zbog ponašanja u doba vanrednog stanja izazvanog virusom korona. “SNSD je pokazao da, za razliku od drugih političkih

DOBILI DOZVOLU ZA RAD: “Akvana” otvorena od 5. juna

Vodeni park Akvana u skladu sa odlukom Instituta za javno zdravstvo RS o dozvoli za rad bazena, počinje sa radom 5. juna. Iz JP Akvana je saopšteno da se početak rada može pomjeriti u zavisnosti od procjene vremenskih uslova. Radno vrijeme vodenog parka biće od 10 do 19 časova radnim danom, odnosno od 9 do

PRESUDA: Trebinje dobilo spor protiv “Bobar banke” u stečaju, vrijedan 4,6 miliona maraka

Pravobranilaštvo Republike Srpske dobilo je u korist Grada Trebinje spor protiv Bobar banke iz Bijeljine u stečaju vrijedan 4,62 miliona maraka. Iz Pravobranilaštva je saopšteno da je pravosnažnu presudu u parničnom postupku donio Viši privredni sud u Banjaluci, koji je potvrdio presudu Okružnog proivrednog suda u Bijeljini. – Sud je zaključio da ugovori između Grada

INICIJATIVA: PDP traži ocjenu ustavnosti uredbi sa zakonskom snagom tokom vanrednog stanja

Poslanici PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak i Draško Stanivuković predali su danas Ustavnom sudu Srpske inicijativu za pokretanje postupka ocjene ustavnosti uredbi sa zakonskom snagom, donesenih u vrijeme vanrednog stanja. Crnadak smatra da nije bilo potrebe za uvođenje vanrednog stanja, a posebno određenih mjera. – Ovdje nije riječ o politici, već potrebi