Vijesti 05.10.2020.

POD ODREĐENIM USLOVIMA: Moguće preticati vozila i preko neisprekidane linije?

ČITANJE: 1 minuta

Budu li izmjene zakona prihvaćene, osim traktora, moći ćemo preticati odnosno obilaziti bicikle, radne mašine, motokultivatore i zaprežna vozila, kao i sva vozila koja ne mogu razviti veće brzine, na mjestu gde je to zabranjeno saobraćajnom signalizacijom, odnosno na način da se prelazi vozilom preko neisprekidane uzdužne linije, saznaju “Nezavisne”

Stručnjaci kažu da su predviđene izmjene zakona korisne, ali pod određenim uslovima, u smislu da se, recimo, takva vozila ne pretiču na nepreglednim dionicama, što bi ugrozilo bezbjednost saobraćaja.

“Pri tom će se moći koristiti saobraćajna traka namijenjena za kretanje vozila iz suprotnog smjera, ali samo ako se time ne ometa normalno kretanje vozila koja dolaze iz suprotnog smjera i ako na putu ima dovoljno prostora za bezbjedno preticanje odnosno obilaženje”, stoji u predviđenim izmjenama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

Ševal Kovačević, inženjer saobraćaja i ovlašteni sudski vještak za saobraćaj BiH pozdržava ovakve izmjene.

“Opravdano je dozvoliti preticati vozila poput motokultivatora i preko neisprekidane linije. Jer, ako se brzinom od 10 km/h kreće poljoprivredna mašina, a vi ste na magistralnom putu, nema smisla da vam se zabrani da je obilazite ili pretičete. Ne treba kažnjavati takvo preticanje, ali treba ostaviti zabranu u slučajevima kada postoji direktna opasnost po učesnike u saobraćaju”, ocjenjuje Kovačević u izjavi za “Nezavisne”.

Sličnog je mišljenja i Milija Radović, v.d. zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, koji kaže da takva odredba već postoji u zakonu nekih zemalja u okruženju, poput Srbije.

(N.S/ Banjaluka.net)