PODACI ZA BANJALUČKU REGIJU: Objavljena imena najvećih kradljivaca struje

Pored vlasnika “Jova bara” koji je uhvaćen u krađi struje, postoji još stotine drugih privrednika koji su na području koje pokriva “Elektrokrajina” neovlašteno trošili električnu energiju.

Prema saznanjima portala Capital, prvi po vrijednosti ukradene struje u proteklih godinu dana, nakon Miloša Jovića je Nihad Denić, privrednik iz Prijedora čija pilana nije bila prijavljena kao potrošač. Zbog neovlaštene potrošnje isporučen mu je račun od 31.400 maraka.

Njegovim putem pošao je i Rajko Šteković, vlasnik pilane iz Bronzanog Majdana, kojem je zbog krađe struje obračunato 23.100 KM.

Trgovina iz Lišnje, kod Prnjavora i vlasnica Vera Šabić, mora da plati 18.700 maraka, a Mladen Jović direktor firme “Tea Promesa” iz Banjaluke okruglih 17.000 KM.

Struju krale i Željeznice Srpske

Na listi onih koji su se bavili krađom i manipulacijama se nalaze i Željeznice Republike Srpske. Naime, kako saznajemo, nakon što su isključeni sa elektro mreže oni su se ponovo sami uključili.

Zbog neovlaštene potrošnje na željezničkoj stanici u Banjaluci, obračunato im je 15.200 maraka.

Slavko Gligorić, direktor preduzeća, kratko nam je poručio da nema tu informaciju.

“Moraću da provjerim o čemu se tu radi. Do tada, ne bih da špekulišem”, kazao je on.

Krađa je otkrivena i u preduzeću “MI-NO” u mjestu Lilić kod Srbca, a Boško Mrđa kao odgovorna osoba moraće da plati 12.700 maraka.

Odmah ispod njega po vrijednosti je Bjelica Uletilović iz Karanovca koji je preko Autoservisa “Mihajlo” u Karanovcu neovlašteno potrošio 12.100 KM.

Neovlaštena potrošnja na brojilu utvrđena je u Klubu za djecu “Džungla” u Vilsonovoj ulici u Banjaluci, a Miri Vladetić ispostavljen je račun od 10.300 KM.

Posljednji od privrednih subjekata na našem spisku, a kod kojeg je otkrivena krađa struje je Ivica Kaurin, čiji frizerski salon u Voždovačkoj ulici u Banjaluci nije bio prijavljen na mrežu, pa mu je obračunato 10.300 KM.

Podsjećamo, kako smo nedavno pisali, prvi na listi, Miloš Jović je struju krao mjesecima a zbog toga što je uhvaćen u krađi u dva navrata mora da iskešira 37.652 KM. Zajedno sa svojim ocem Milutinom, zaradio je krivičnu prijavu.

Krađa struje krivično djelo

Podsjećamo, od 2017. godine krađa struje se tretira kao krivično djelo.

Za sve kupce koji neovlašteno troše električnu energiju Krivičnim zakonom Republike Srpske propisana zatvorska kazana od jedne do osam godina i adekvatna novčana kazna.

Ako vrijednost ukradene električne energije, toplotne energije ili prirodnog gasa prelazi iznos od 10.000 KM, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina i novčanom kaznom, a ako prelazi 50.000 KM, kaznom zatvora od dvije do osam godina i novčanom kaznom.

Ako je počinilac pravno lice, biće kažnjeno novčanom kaznom od 20.000 do 200.000 KM, a odgovorno lice kaznom zatvora do tri godine i novčanom kaznom.

(Capital.ba)

UPOZORENJE SZO: Prvi talas još uvijek traje, bolest se tek razvija

Zvaničnik SZO Majk Rajan upozorio je da je u svijetu i dalje u toku prvi talas pandemije korona virusa i u fazi je kada se bolest razvija.  Tako da ne bi trebalo žuriti s popuštanjem restriktivnih mjera. Rajan je u utorak rekao da je broj oboljelih u porastu u Južnoj Americi, Južnoj Aziji i drugim

MITROVIĆ: Epidemija nije usporila izgradnju auto-puta na Koridoru 5C

Epidemija virusa korona nija uticala na dinamiku izgradnje auto-puta na Koridoru 5C, gdje je trenutno u izgradnji 38,5 kilometara puta, izjavio je ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović. – Aktivna su sva gradilišta, a riječ je o dionicama Vranduk-Ponirak, Ponirak-Vraca, Vraca-Donja Gračanica, Klopče-Donja Gračanica, tunel Ivan, Buna-Počitelj i Počitelj-Zvirovići – precizirao je

CVIJANOVIĆ: Iza pokušaja odgađanja lokalnih izbora stoji velika igra i manipulacija

Potpredsjednik SNSD Željka Cvijanović istakla je da iza prolongiranja lokalnih izbora stoji velika igra i da se sve to dešava sinhronizovano, te da postoji opravdan strah da BiH može doći u situaciju da ima “Mostar na cijeloj teritoriji u političkom, odnosno izbornom smislu”. – Možemo doći u situaciju nemogućnosti održavanja izbora. Međutim, ovdje je druga

NOVE CIJENE NA PUMPAMA: Gorivo u BiH skuplje i do 20 feninga

Cijene goriva na pumpama širom BiH posljednjih dvadesetak dana porasle su za 0,15 do 0,20 KM po litru, kazao je za “Nezavisne” Almir Bečarević, stručnjak za energente. “Budući da je porasla cijena nafte na svjetskom tržištu, opravdanja za više cijene ima, ali ne baš u ovakom obimu”, ističe Bečarević. Smatra da se u narednom periodu

Renoviranje prostorija u Zajednici srpskih klubova u Beču

U Austriji postoji veliki broj klubova sa prostora bivše Jugoslavije koji se bave kulturnim i sportskim aktivnostima. Ovi klubovi imaju značajan doprinos očuvanja jezika i identiteta tih ljudi ali su oni i jedan vid povezivanja, kako sa državama svoga porekla, tako i sa institucijama Republike Austrije. Prvi klubovi osnovani su početkom sedamdesetih godina prošlog veka.

POPUŠTANJE MJERA: Kalifornija otvara frizerske salone i brijačnice, sa radom počela i njujorška berza

Kalifornija, najmnogoljudnija američka savezna država, u utorak je poduzela novi korak u smjeru popuštanja pandemijskih mjera i, nakon više od dva mjeseca, dopustila otvaranje brijačnica i frizerskih salona u većini saveznih okruga. Guverner Kalifornije Gavin Newsom u ponedjeljak je ukinuo zabranu održavanja misa i trgovanja u zatvorenim prostorima, ali uz nastavljeno strogo pridržavanje ograničenja u