Vijesti 05.01.2016.

Podignuta optužnica protiv 3 osobe zbog ratnog zločina na području Srebrenice

ČITANJE: 3 minute
tuzilastvo
Tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv tri osobe zbog ratnog zločina na području Srebrenice 1992. godine.

Optužnica je podignuta, kako je saopštilo Tužilaštvo BiH, protiv Izeta Arifovića zvanog Ćiza (rođenog 20. oktobra 1960. u Bratuncu, državljanin BiH), Suada Smajlovića zvanog Šošon (rođenog 4. januara 1967. u Srebrenici, državljanin BiH) i Amira Salihovića zvanog Arkan (rođenog 1.februara 1967. u Srebrenici, državljanin BiH).

Optuženi se terete da su kao pripadnici snaga Armije RBiH, na području Srebrenice, postupali protivno odrebama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

-Oni se terete da su, dana 12. jula 1992. prilikom napada na selo Zalazje, nakon čega je grupa od osam civila srpske nacionalnosti, sa zavezanim rukama, koji su se prethodno predali, zajedno sa četiri mrtva tijela, dovezena na karoseriji kamiona do policijske stanice u Srebrenici, optuženi Izet Arifović, pucanjem iz vatrenog oružja iz neposredne blizine, usmrtio jednog civila srpske nacionalnosti, a optuženi Salihović odveo preostale zarobljenike na kamionu u nepoznatom pravcu, nakon čega više nisu viđeni živi, da bi nakon rata, posmrtni ostaci nekih od žrtava bili pronađeni i ekshumirani, a za ostalim posmrtnim ostacima se još uvijek traga- navodi Tužilaštvo BiH.

Optuženi Izet Arifović i Suad Smajlović, kako se navodi, terete se da su, nakon dolaska kamiona, optuženi Arifović iz policijske stanice izveo dva civila srpske nacionalnosti, nakon čega je uzeo automatsku pušku i pucnjima iz vatrenog oružja iz neposredne blizine ubio dva civila, a nakon što su njihova tijela natovarena na kamion, optuženi Smajlović primjetivši da jedna od žrtava daje znakove života, pucao rafalom, te su na taj način usmrtili dvojicu zarobljenih civila.

Izet Arifović se tereti i da je 21. juna 1992, u mjestu Ratkovići, počinio ubistvo civila srpske nacionalnosti Živana Prodanovića, koji je ranije predao oružje i sjedio svezanih ruku, nakon čega mu je optuženi prišao, naredio da ustane i usmrtio ga pucanjem iz vatrenog oružja.

Optuženi Smajlović se tereti da je 12. jula 1992, na karoseriji kamiona gdje su se nalazila tijela ubijenih civila srpske nacionalnosti, kao i živi zarobljenici, rafalno pucao iz vatrenog oružja po tijelima ubijenih.

Tužilaštvo je saopštilo kako su se “među zarobljenim civilima srpske nacionalnosti nalazili Branko Simić, Petko Simić, Miodrag Rakić, Miladin Tubić, Ivan Cvjetinović, Nedeljko Gligić, Marko Jeremić, Ljubiša Gligorić i Dragomir Vujadinović “.

Optuženi se  terete da su počinili krivično djelo – ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Postupajući tužilac je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjera zabrane za osumnjičene, koje će, između ostalog, uključivati zabranu napuštanja mjesta boravišta, zabranu sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima, te periodično javljanje u nadležnu policijsku ustanovu.

Podsjetimo, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Tužilaštva BiH, juče su na području Tuzle slobode lišili tri osobe zbog ratnog zločina, saopšteno je iz SIPA.

(NN)