Vijesti 10.12.2020.

Podignuta optužnica protiv članova Ravnogorskog pokreta zbog pjevanja četničkih pjesama

ČITANJE: 3 minute

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv trojice pripadnika Ravnogorskog pokreta koja ih tereti da su na području Višegrada i okoline u martu prošle godine, kako se navodi, “izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost”.

Optužnica je podignuta protiv Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Rista Lečića, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

Oni su optuženi da su 10. marta prošle godine učestvovali na okupljanju u organizaciji Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske iz Višegrada, na Trgu palih boraca u toj opštini, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao Draževina, gdje su u govorima veličali taj pokret i izazvali uznemirenost i strah stanovništva, naročito povratnika puštanjem i pjevanjem pjesme “koja u tekstu izražava prijetnju ili nasilje”.

Lečić je optužen da je na trgu uz gusle pjevao pjesmu, kojom se veliča četnički pokret, a koja “u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje”.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Višegrađani nakon podizanja optužnice: Nadamo se da je ovo kraj Ravnogorskog pokreta

Podizanje optužnice pozdravili su višegradski Bošnjaci, za koje je kako kažu takav postupak članova Ravnogorskog pokreta oživljavanje starih rana.

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena -žrtva rata” kaže da su poruke koje su četnici slali, bile njena stvarnost 1992. godine, te da je podizanje optužnice svojevrsna satisfakcija.

Dodaje da je to njena nada da će Višegradom moći prošetati bez straha ko joj ide iza leđa, i s kakvim namjerama.

“Ja sam prošle godine bila u Višegradu kad se sve to dešavalo. Udruženje je podnijelo krivičnu prijavu protiv NN osoba, zbog pozivanja na klanje i prijetnji da će krvava Drina opet teći. Mi smo to doživjeli 1992. u Višegradu, ja sam to osjetila na svojoj koži, s ovakvim uniformama i kokardama. Ovo nije pokret nego teroristička organizacija. Postupajući tužilac me pozvao i dala sam izjavu o svemu što sam vidjela i čula sve ove godine”, rekla je Hasečićeva za Klix.ba

Nada se da će optužnica biti potvrđena i da će svi krivci biti kažnjeni.

I predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Višegrad Bilal Memišević zadovoljan je zbog podizanja optužnice i ističe da je zajedno s prijateljima učinio sve da do nje dođe.

“Šta će dalje biti to više nije u našoj nadležnosti, mi nemamo nikakav utjecaj. Nismo se mogli pomiriti s ovakvom vrstom zloupotrebe javnog mjesta i okupljanja gdje se javno vrijeđaju drugi i drugačiji. Sada je na nadležnima do proceduru dovedu do kraja, sve drugo bi bilo nekorektno. Mi očekujemo da će ova trojica odgovarati za ono za šta se terete”, rekao je Memišević u razgovoru za Klix.ba

Memišević ističe da da je optužnica poruka ne samo za građane Višegrada nego cijele BiH.

“Ako će ono što su oni uradili u Višegradu biti početak njihovog kraja, to nam može biti satisfakcija”, istakao je Memišević.

Smatra da se ovo ne smije doživljavati samo kao problem Višegrada, nego cijele BiH i Balkana.

(Srna, FOTO:Klix.ba)