Vijesti 05.11.2021.

Podignuta optužnica protiv devet lica zbog zloupotrebe položaja u ŠG “Borja”

ČITANJE: 1 minuta

Okružno javno tužilaštvo Doboj je nakon okončane istrage u postupku javnih nabavki u Šumskom gazdinstvu “Borja” Teslić podiglo optužnicu protiv Slaviše Opačića i Slaviše Prodanovića zbog krivičnog djela zloupotreba položaja odgovornog lica.

Iz Tužilaštva je saopšteno da je optužnica podignuta i protiv Bože Klječanina, Mire Božić, Dragana Klječanina, Milorada Blagojevića, Đorđa Gajića, Milorada Đurića i Miće Stankovića zbog krivičnog djela zloupotreba u postupku javnih nabavki.

Optužnicom se Opačić i Prodanović terete da su 13. januara u poslovnim prostorijama Šumskog gazdinstva “Borja” Teslić zloupotrijebili položaj odgovornih osoba koji imaju u ovom gazdinstvu kao ugovornom organu u postupku javne nabavke od 30. decembra, čija je ukupna vrijednost svih radova iznosila 1.804.447 KM, i podijeljena na LOT od 1 do 13.

Ove osobe pozvala su odgovorna lica u privrednim društvima Božu Klječanina, Miru Božić, Dragana Klječanina, Milorada Blagojevića, Đorđa Gajića, Milorada Đurićia i Miću Stankovića, te im omogućili da na nedozvoljen način dogovaraju raspodjelu LOT-ova, odnosno odjela za koje će podnijeti ponude, i usaglašavaju cijene koje će ponuditi kao potencijalni ponuđači.

Optuženi Slaviša Opačić i Slaviša Prodanović iskorištavanjem svog položaja su pribavili drugom pravnom licu protivpravnu imovinsku korist koja prelazi iznos od 10.000 KM, dok su se Đurić, Gajić, Božo Klječanin, Stanković, Božić, Dragan Klječanin i Blagojević na nedozvoljen način dogovarali sa ostalim ponuđačima u namjeri da time utiču na donošenje odluke naručioca u bilo kojoj fazi postupka javne nabavke.

Optužnicu je potvrdio sudija za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Tesliću.

(Srna/SB)

Oznake: ŠG Borja