Vijesti 10.11.2016.

Podignuta optužnica protiv hakera iz Banjaluke

ČITANJE: 2 minute

Okružno tužilaštvo Banjaluka podiglo je optužnicu protiv hakera Predraga Timotića (33) iz Banjaluke zbog napada na svjedoka i inspektora MUP RS, saznaje „EuroBlic“.

Timotić, inače nezaposleni profesor filozofije, uhapšen je u decembru prošle godine u tajnoj akciji američkog FBI i MUP RS zbog hakerskih napada u kojima je stranim firmama prvo blokirao pristup računarskoj mreži i podacima, a zatim iznuđivao novac.

Timotić se u ovim napadima predstavljao kao „zaljubljeni filozof“. Ono što je šokantno u čitavom slučaju jeste da se Timotić trenutno nalazi na slobodi pa tako i dalje ima nesmetan pristup Internetu.

Timotić je optužen da je 5. jula ove godine prvo locirao preko mobilnog telefona svoju poznanicu Aleksandru M. i kada se uvjerio da je ona u zgradi MUP RS otišao je pred sjedište MUP u namjeri da je sačeka i obračuna se s njom. Aleksandra M. je oko 16 časova izašla iz zgrade, ali u pratnji inspektora MUP RS Bojana S.

Optuženog Timotića međutim nije spriječilo to što je svjedok, inače njegova poznanica, bila u društvu inspektora, te se zatrčao prema njima i kukavički ih napao sa leđa.

Nakon što je odgurnuo inspektora, Timotić je nesretnu ženu zgrabio za ruku urlajući: „Šta ćeš ti ovdje i u kom si svojstvu došla!“.

Izvor „EuroBlica“ objasnio je da je Aleksandra M. pre brutalnog napada dala izjavu u postupku koji se protiv Timotića vodi zbog hakerskih napada na strane firme u kojima je iznudio veću sumu novca.

– Aleksandra M. je na svoje ime otvorila račun na „Netteleru“ (onlajn banka op.a.) a koji je Timotić koristio za izvlačenje novca nakon hakerskih napada – objasnio je izvor „EuroBlica“.

Zahvaljujući brzoj reakciji inspektora, Timotić je savladan i uhapšen. „EuroBlicu“ je potvrđeno da je u pripremi i optužnica protiv Timotića za hakerske napade, a koje Krivični zakon RS kvalifikuje kao krivična djela iznude novca i spriječavanje pristupa računarskoj mreži.

Priznao

Predrag Timotić je nakon napada ispred zgrade MUP RS djelimično priznao krivično djelo.

Timotić se „branio“ da mu nije bila namjera da napadne inspektora, već da sazna gdje je bila Aleksandra M.

(blic.rs)