Vijesti 08.01.2016.

Podignuta optužnica protiv kapetana Dragana

ČITANJE: 2 minute
kapetan dragan
Protiv Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, podignuta je optužnica, potvrđeno je u Županijskom državnom tužilaštvu u Splitu, javili su danas hrvatski mediji.

Vasiljković je ponudio jemstvo od pet miliona kuna (oko 652.000 evra) da se brani sa slobode, ali je sud to odbio, objavio je Index.hr.
Pošto je Županijski sud podigao optužnicu, po brzom postupku je zakazano i ročište na kom je Vasiljkoviću produžen istražni zatvor.

Prošle nedjelje je saopšteno da je hrvatsko državno tužilaštvo završilo istragu protiv Vasiljkovića i da se očekuje podizanje optužnice.

U međuvremenu, odbrana Vasiljkovića podnijela je dvije ustavne tužbe zbog Vasiljkovićevog devetogodišnjeg boravka u ekstradicionom pritvoru, nakon čega je prebačen u hrvatski istražni zatvor odmah po dolasku u Hrvatsku.

Obije tužbe su odbijene sa obrazloženjem da se ekstradicija ne ubraja u rokove koji teku u Hrvatskoj, pa je sada njegov advokatski tim u fazi pisanja tužbe Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Optužnica protiv Vasiljkovića podignuta je u posljednjem trenutku, navela je Hina.

Rok do kada je optužnica trebalo da bude napisana isticao je 9. januara, što je subota i neradni dan. U slučaju da optužnica nije bila napisana do zakonskog roka, Vasiljković je mogao da bude pušten da se brani sa slobode, jer mu je nekoliko puta bio produžen istražni zatvor.

Slučaj protiv Vasiljkovića vode tužioci Živana Beroš i Sanda Pavlović Lučić iz Županijskog državnog tužilaštva u Šibeniku.

Hrvatska sumnjiči kapetana Dragana za navodne ratne zločine počinjene u vrijeme kada je bio komandant u Krajini od 1991. do 1993. godine.

Vasiljković je uhapšen u Pertu u Australiji 2006. godine i od tada se nalazi u ekstradicionom pritvoru.

(NN)