Vijesti 23.12.2015.

Podignuta optužnica protiv Mahmuljina

ČITANJE: 2 minute
sakib_mahmuljin

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Sakiba Mahmuljina, nekadašnjeg komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH.

Iz Tužilaštva BiH su najavili da će više informacija biti uskoro proslijeđeno.

Podignuta optužnica protiv Milana Bogdanovića
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milana Bogdanovića zbog zločina počinjenih 1995. godine u Srebrenici.

Optužnica tereti Bogdanovića da je od 10. jula do kraja oktobra 1995. godine učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva iz zaštićene zone UN Srebrenica.

Bogdanović je, prema navodima optužnice, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika Šeste čete PJP Centra javne bezbjednosti Zvornik koji su duž putne komunikacije, od Konjević Polja prema Cerskoj i Novoj Kasabi, zajedno sa drugim pripadnicima policije zarobljavali muškarce Bošnjake dok su pokušavali da pobjegnu iz zaštićene zone.

Pripadnici Šeste čete su neke zarobljenike u grupama sprovodili i zatvarali u neuslovne prostorije magacina na raskrsnici u Konjević Polju, te omogućavali pripadnicima različitih jedinica i policije da ih zlostavljaju i ubijaju.

Prema optužnici, ubijeno je više od 50 zarobljenih Bošnjaka, a 16 zarobljenika je odvedeno na lokalitet Kušlat i strijeljano, od kojih je samo jedan preživio, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi je kao komandir Policijske stanice Skelani, u julu 1995. godine naredio preuzimanje dvojice Bošnjaka iz Bajine Bašte, koji su zatim zatvoreni u Skelanima, a nakon toga nestali. NJihovi posmrtni ostaci pronađeni su i identifikovani iz grobnice Glogova.

Optužnica tereti Bogdanovića i da je naredio pripadnicima PS Skelani hapšenje pet bošnjačkih civila u selu Rulovci, koje su oko tri mjeseca držali u neuslovnoj podrumskoj prostoriji stanice, pri čemu su vođeni na prisilne radove za potrebe jednog preduzeća, i do danas se vode kao nestali.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Agencije)