Podmlađivanje jajnika: Nova metoda koja olakšava začeće

trudnoca

Sve veći broj žena suočava se sa sterilitetom usljed prestanka normalne funkcije jajnika. Ovo je nova je metoda kojom se liječi njihova prevremena insuficijencija.

Prevremena insuficijencija jajnika ili gubitak normalne funkcije jajnika znači da jajnici ne stvaraju jajne ćelije, stvaraju manji broj ćelija ili su one lošeg kvaliteta. Kao posljedica ovog stanja, koje pogađa jednu od 1.000 žena između 15 i 29 godina i jednu od 100 žena između 30 i 39 godina, javlja se sterilitet. Prevremena insufijencija jajnika može nastati naglo ili, mnogo češće, tokom više godina.

Nije isto što i menopauza

Kako naglašava prof. dr Aleksandar Ljubić iz Opšte bolnice Medigroup, eminentni stručnjak za vantjelesnu oplodnju, prevremena insuficijencija jajnika se ponekad povezuje sa prevremenom menopauzom, ali ova dva stanja nisu ista.

– Žene kod kojih dođe do prevremene insuficijencije jajnika mogu da imaju nerednovne ili povremene cikluse godinama, a mogu i da ostanu u drugom stanju. Žene kod kojih dođe do prevremene menopauze nemaju cikluse i ne mogu da zatrudne prirodnim putem. Kod žena koje imaju normalnu funkciju jajnika hipofiza luči hormone tokom menstrualnog ciklusa koji utiču na folikule u jajnicima da stvaraju zrele jajne ćelije. Uobičajeno je da mjesečno sazri jedna ćelija. Kada sazri, folikul prska i jajna ćelija napušta jajnik. Ona zatim odlazi u jajovode gdje je moguća oplodnja, koja može rezultirati usađivanjem embriona u sluzokoću materice ili trudnoćom. Kod prevremene insuficijencije jajnika pak mali broj folikula odgovara na signal hipofize da je otpočelo ispuštanje folikostimulirajućeg hormona tj. FSH. Folikuli i dalje postoje ali ne komuniciraju i, samim tim, ne ulaze u proces sazrevanja jajne ćelije. A ako folikuli ne sazrijevaju, menstruacija postaje nepravilna ili potpuno prestaje, a s njom počinje i atrofija materice i jajnika – objašnjava prof. dr Ljubić.

Zašto je korisno

Postoji veliki broj metoda kojima se bez adekvatnog uspjeha pokušava liječenje ovog poremećaja. Jedna od novih i jedinstvenih terapijskih metoda kod nas, koja je do sada dala rezultat, jeste aplikacija odgovarajućih faktora rasta u ovarijum, takozvano podmlađivanje ili regeneracija jajnika.

– To je procedura koja ima više faza, a sprovodi se poslije kompletnog ispitivanja mogućih uzorka popuštanja funkcije jajnika, obrade naslednih, hormonskih i imunoloških faktora – kaže sagovornik za portal yumama.com.

Prva faza podrazumijeva vađenje adekvatne količine krvi, koja zavisi od konstitucije pacijentkinje i stepena popuštanja funkcije jajnika, kliničke slike i prognoze, kao i željenog sastava faktora koji se ubrizgavaju u jajnik. Druga faza, laboratorijska, podrazumijeva primenu složene tehnologije, kojom se, specijalnim sistemima izdvajaju i prečišćavaju odgovarajuće ćelije pripremaju i potom aktiviraju. Treća faza podrazumijeva ubacivanje aktivne supstance, dobijene iz sopstvene krvi specijalnim načinom obrade, u tkivo jajnika, van krvnih sudova.

– Efekti se odnose na rast folikula i dobijanje jajnih ćelija u spontanom i stimulisanom ciklusu, kao i popravljanja hormonske funkcije jajnika. To omogućava njihovu oplodnju i dovodi do većeg broja trudnoća. Prvi efekti se očekuju kroz mjesec ili dva. Sledećih šest mjeseci sprovode se standardni postupci vantelesnog oplođenja u prirodnom, modifikovanom i stimulisanom ciklusu – naglašava prof. dr Aleksandar Ljubić.

(Yumama.com)

Kasa javnih prihoda „teža“ za 48 miliona KM

Poreska uprava Republike Srpske je u prvih jedanaest mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 2,28 milijardi maraka, što je za oko 48 miliona KM ili dva odsto više u odnosu na isti period prošle godine, što pokazuje da je nastavljen pozitivan trend u naplati javnih prihoda.

ODJELJENJE ZA OBRAZOVANJE Za studentske stipendije stigao 391 zahtjev

U okviru gradskog programa stipendija, ukupne vrijednosti 1,6 miliona KM, na konkurs za stipendiranje studenata prvog ciklusa, pristigao je ukupno 391 zahtjev. Prema podacima Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, od ukupnog broja, u razmatranju su 342 zahtjeva koja ispunjavaju uslove, i to 222 po osnovu socijalnog statusa, 103 po uspjehu i 17 zahtjeva

Banjalučanke pred sudom zbog prostitucije

Tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka podnio je zahtjev da zbog prostitucije bude pokrenut prekršajni postupak protiv dvije osobe čiji su inicijali T.J. i N.B.

Servisne informacije za nedjelju, 8. decembar

Servisne informacije za nedjelju, 8. decembar 2019. godine: Policijska uprava U protekla 24 časa u Banjaluci zabilježeno je pet krivičnih djela. Javni red i mir je narušen šest puta. Dogodile su se tri saobraćajne nezgode, dva lica su lakše povrijeđena. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledana su 72 odrasla pacijenta, 21 dijete i