Vijesti 16.10.2020.

PODNESEN IZVJEŠTAJ PROTIV DVIJE OSOBE: Malverzacijama oštetili FZO RS za 1,75 miliona maraka

ČITANJE: 2 minute

Zbog sumnje da su raznim malverzacijama oštetili Fond zdravstvenog osiguranja RS za 1,75 miliona maraka, pripadnici Uprave kriminalističke policije, MUP-a RS danas su podnili izvještaj protiv Sladomira Đurića i Srđana Šućura, te preduzeća „Respekt plus“ iz Banjaluke, saznaje Srpskainfo.

Osim Fonda, oštetili su i preduzeće iz Zvornika za još oko 865.000 maraka.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS potvrdili su za Srpskainfo, navodeći inicijale, da su protiv pomenutih osoba podnijeli izvještaje zbog sumnje da su počinili prevaru, falisifkovanje isprava i pranje novca.

Njih dvojica se sumnjiče da su krivična djela počinili tako što su, kao saizvršioci u periodu od 2015. do 2019. godine, lažnim prikazivanjem činjenica doveli u zabludu direktora privrednog društva iz Zvornika da im proda poslovni prostor u vlasništvu tog društva u Trebinju.

“Zatim i da omogući upis vlasništva na tom prostoru na ime Šućura iako navedeni poslovni prostor nisu platili. Nakon toga su taj isti prostor prodali Fondu zdravstvenog osiguranja RS, a notaru koji je ovjerio Ugovor o navedenoj kupoprodaji su naknadno priložili falsifikovanu potvrdu da su platili ranijem vlasniku, privrednom društvu iz Zvornika”, pojasnio je sagovornik Srpskainfo.

Ova potvrda je bila uslov punovažnosti ugovora zaključenog sa Fondom zadravstvenog osiguranja RS, da bi upotrebom navedenog ugovora pokrenuli sudske postupke po osnovu kojih su sa računa Fonda zdravstvenog osiguranja RS na račun Šućura naplatili 1.755.238 maraka, a istim dalje raspolagali.

Izvor Srpskainfo pojasnio je da su oni pokrenuli sudske postupke i naplatili 1,75 mliona maraka koje su uplaćene na račun Šućura.

Zatim su sa tog računa Đurić i Šućur na osnovu više fiktivnih ugovora o pozajmicama vršili transakije sa navedenim novčanim iznosom, kojima su na kraju obavili prenos 1.265.000 miliona maraka sa računa Đurića na račun firme „Respekt plus“, a čiji je on i osnivač i vlasnik.

(N.S/ Banjaluka.net)