Region 05.09.2020.

Podnesena krivična prijava protiv Đukanovića

ČITANJE: 2 minute

Pravni zastupnik Duška Kneževića, predsjednika “Atlas grupe” podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, optužujući ga da je počinio krivično djelo – pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja.

U saopštenju advokata Zdravka Đukanovića, piše da je prijavljeni predsjednik države, u više navrata pozivao da se silom promijene rezultati parlamentarnih izbora, iako je, navodi se, deklarativno priznao poraz DPS-a na izborima, prenose crnogorske “Vijesti”.

– Tako što će se ugrožavanjem ustavnog uređenja silom onemogućiti, političke partije koje su obezbijedile parlamentarnu većinu na parlamentarnim izborima i to koalicije Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija, Crno na bijelo, da u skladu sa zakonom i izbornim rezultatima formiraju vlast i to tako što je na sastanku najviših funkcionera DPS-a Crne Gore, kojim je prijavljeni predsjedavao, a koji je održan 1. septembra 2020. godine, napravio taktiku pokušaja destabilizacije političke situacije u Crnoj Gori i inicirao donošenje zaključaka koji su na sastanku usvojeni – navodi se u saopštenju.

Beogradski advokat pobrojao je navodne zaključke sa tog sastanka, rekavši da su planirali izazivanje što više incidenata, uz korišćenje obilježja Srbije, te korišćenje četničkih i ruskih zastava, posebno provociranje manjina, Albanaca, Bošnjaka i Hrvata, nevladinih i građanskih aktivista…

– Širenje panike među članovima DPS-a vijestima o revanšizmu i otkazima, kako bi se izbjegli takozvani “preletači”, o svim incidentima obavještavati kancelariju EU u Podgorici, odnosno ambasadore Kvinte, poželjno je slati što više fotografija i video-snimaka, gdje se vide ruska i srpska obilježja kao i primjeri destrukcije evropskih, evroatlantskih simbola, kao i simbola susjednih država Hrvatske, Albanije” -navodi se u zaključcima koje je pobrojao advokat.

Milo Đukanović je, piše u saopštenju, nakon završetka tog sastanka – u više navrata, preko za to zaduženih članova DPS-a, a putem društvenih mreža, pozvao članstvo DPS-a na skup zakazan za 6. septembar u Podgorici: Sa očiglednom namjerom da se on pretvori u nasilne proteste, a koji skup je zakazan pod sloganom: “Ako treba da gori Podgorica, ima da gori! Ako treba da se ruši Podgorica, ima da se ruši, ali Srbi nam sudbine neće krojiti, svi u Podgoricu bunt je spreman, Crnogorci naši preci su ratovali sa mnogo manjom brojnom snagom naspram protivnika, pa su dobijali, 6. septembra svi u Podgoricu, Crna Gora te zove nemaš izgovor”, prenose Vijesti.me.

(A.M/banjaluka.net)