Vijesti 18.03.2016.

Podnesena tužba protiv Ombudsmana za ljudska prava BiH

ČITANJE: 1 minuta
boksit
Kompanija “Boksit” i njen predsjednik Rajko Dukić podnijeli su danas Osnovnom sudu u Vlasenici tužbu protiv institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH i ombudsmana, saopštila je “Boksitova” Služba za odnose sa javnošću.

U saopštenju je navedeno da je tužba podnesena zbog klevete, a zatražena je i naknada štete, zato što su institucija Ombudsmana i ombudsmani, izlazeći iz okvira prava, ovlaštenja i nadležnosti, koja su im data Zakonom, postupala mimo Zakona, dajući informacije u javnosti kao i preporuke Kompaniji “Boksit”, u vezi sa navodnim kršenjem ljudskih prava u kompaniji.

Ombudsmani su se, prije nego što su obavili bilo kakve zvanične razgovore i dobili relevantna dokumenta, unaprijed opredijelili, iznoseći stav u javnosti da postoje osnovane sumnje da se u Kompaniji “Boksit” krše ljudska i radnička prava, ističe se u saopštenju.

-Oni uzimaju sebi za pravo da uređuju organizacione i poslovne odnose Kompanije ‘Boksit’, da određuju način rukovođenja i upravljanja, način zaštite imovine, zaposlenih, kao i drugih koji su u poslovnim odnosima sa Kompanijom ili koriste poslovne sadržaje Kompanije ‘Boksit’- kažu u “Boksitu”.

U “Boksitu” smatraju da institucija Ombudsmana nije ni mogla da se obraća Kompaniji “Boksit” radi ispitivanja određenih slučajeva, jer to, kako se ističe u saopštenju, izlazi iz njene nadležnosti.

-S obzirom da je nesporno da je institucija Ombudsmana, svojim javnim istupima i izvještajima, dovela u pitanje poslovni ugled Kompanije ‘Boksit’ i njenog predsjednika Rajka Dukića, tužbom radi klevete i naknadom štete Kompanija ‘Boksit’ i gospodin Dukić žele da zaštite svoj moralni i poslovni status i ugled- navedeno je saopštenju.

(Agencije)