Politika 14.09.2020.

“PODRŠKA BiH NA PUTU U EU I NATO” Nakon sastanka u Mostaru Plenković poslao snažnu poruku građanima BiH

ČITANJE: 3 minute

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Mostaru da Hrvatska snažno podržava BiH, razvija saradnju sa sva tri konstitutivna naroda i svim građanima, te podržava BiH na putu prema EU i NATO.

“Činimo to uvjereni da je to ispravan put. Poštujući BiH kao prijateljsku susjednu državu i njen suvrenitet i respektujući političke stranke i institucije koje bi unutrašnjim dogovorima trebalo da dogovaraju dalja pitanja u vezi sa funkcionisanjem BiH”, rekao je Plenković, koji je i lider HDZ-a.

Plenković je rekao na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa predsjednikom HDZ-a BiH i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Draganom Čovićem, da je za Hrvatsku važno da se poštuju načela jednakopravnosti Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda u BiH.

On je naglasio da je važno poštovati načelo legitimnosti političkog predstavljanja konstitutivnih narod, koje je temelj bez koga je teško imati pravično i efiskano funkcioniranje institucija, posebno predstavničkih tijela.

“Najvažnije je da se nastavi dijalog koji će dovesti do pomaka i izbjeći situaciju da se jedan narod, u ovom slučaju hrvatski, osjeća zakinutim”, rekao je Plenković i dodao da će Hrvatska nastaviti da finansira i podržava projekte od interesa za Hrvate u BiH.

Komentarišući situaciju u regionu nakon parlamentranih izbora u Crnoj Gori i sporazuma u Vašingtonu koji su potpisali Beograd i Priština, Plenković je rekao da je situacija dinamična, ali da je za Hrvatsku najvažnija stabilnost i mir.

“Zalažemo se za stabilnost u svim susjednim zemljama i to je poruka broj jedan. Dijalog koji se vodi između Srbije i (samoproglašenog) Kosova ima dva kraka, jedan u Vašingtonu i drugi u Briselu i tu vidimo pomake”, rekao je Plenković.

On kaže da je za Hrvatsku važno da se smanjuju tenzije, normalizuju trgovački tokovi i omogućuje sloboda kretanja ljudi.

Plenković ističe da Hrvatska vodi računa o Hrvatima u Srbiji i Crnoj Gori, te da će nastaviti sa Srbijom da rješava niz pitanja koja su na dnevnom redu.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da Hrvatska ima veliko razumjevanje za BiH, te da je informisao Plenkovića o situaciji u BiH, te lokalnim izborima i zajedničkim projektima.

On je naveo da je informisao Plenkovića da će se 16. septembra sastati sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, te da očekuje da će u narednim danima početi razgovori dvije stranačke delegacije u vezi sa izmjena Izbornog zakona BiH, legitimnog predstavljanja, te uvažavanja presuda Suda iz Strazbura i Ustavnog suda BiH.

Komentarišući izjavu Izetbegovića da će se Hrvatima u BiH “nastaviti birati Komšići i na nižim nivoima”, Čovićeva je rekao da je u pitanju skretanje pažnje javnosti sa problema koje ima SDA.

“Navikli smo na to. Kada sam razgovarao sa gospodinom Izetbegovićem imali smo slične poglede o slučaju `Bajramović` i popunjavanju kvota nekog naroda. Preporučio sam da se prestane sa takvom praksom, pa i izjavama. To bih doživio kao trenutak kada je ocijenio da treba rasteretiti pritisak prema svojoj stranci”, rekao je Čović.

Plenković boravi u Mostaru povodom ustoličenja novog biskupa mostarsko-duvanjskog i trebinjsko-mrkanjskog Petra Polića.

(Srna)