Politika 30.11.2020.

PODRŠKA ČLANOVA VSTS: Napad na Tegeltiju pritisak na provosuđe BiH

ČITANJE: 2 minute

Povodom objavljivanja audio sadržaja na kojem Milan Tegeltija predsjednik VSTV-a navodno obećava bivšoj članici VSTV-a Milijani Buhi da će njenu sestru imenovati za sudiju, oglasili su se i članovi VSTS, koji su aktuelna dešavanja okarakterisali kao direktan atak na instituciju VSTS i dodatni pritisak na njene članove.

Nakon objavljivanja snimka, Milan Tegeltija demantovao je navode da je učestvovao u nezakonitim radnjama, te da pomenuti snimak nije vjerodostojan i da je proizvod montaže njegovog nezakonitog praćenja i snimanja.

“Neargumentovani napadi izneseni u medijima na integritet predsjednika VSTS-a smatram istovremeno napadom na instituciju VSTS i dodatnim pritiskom na njegove članove i pravosuđe BiH u cjelini”, rekla je Jadranka Stanišić, član VSTS  i sudija Vrhovnog suda Republike Srpske, komentarišući objavljivanje navodnih kompromitujućih snimaka predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milana Tegeltije.

Sa ovakvim stavom saglasna je i članica VSTS-a i  glavni tužilac Okružnog tužilastva u Doboju  Željka Radović, koja ističe da VSTS, kao pravosudna institucija ne smije dozvoliti da podlegne bilo čijem pritisku.

Riječima podrške predsjedniku VSTS javnosti se obratila i Duška Bogojević, predstavnik Advokatske komore i član VSTS iz Republike Srpske.

“Onaj ko normalno razmišlja zna da je objavljeni sadržaj atak kako na predsjednika, tako i na sve članove savjeta. Ono što ne smijemo dozvoliti je ćutanje na sve nebuloze i pavljenje priča koje nemaju veze sa zdravim razumom. Na ovakve stvari moramo reagovati svi, a ne samo predsjednik”, poručila je Bogojevićeva.

Prema navodima portala Istraga.ba predsjednika VSTS podržali su i Dragomir Vukoje, sudija Suda BiH i član VSTS iz Republike Srpske, te Monika Mijić član i predstavnica Savjeta ministara u VSTS.

Podsjećamo, Milan Tegeltija na svom Fabebook profilu napisao je da je njegovo prisustvo u Sarajevu, zbog  protivustavnog i protivzakonitog ugrožavanja fizičkog i ličnog integriteta dovedeno u pitanje, te da je postalo jasno da je on u Sarajevu i FBiH postao dozvoljena meta svake moguće nezakonitosti bez ikakavih granica.

(N.S/ Banjaluka.net)