Vijesti 08.02.2023.

PODRŠKA IMAMU MAHIĆU: Zamjenica ministra Duška Jurišić i poslanik Naše stranke u Kozarcu

ČITANJE: 2 minute

Duška Jurišić, zamjenica ministra za izbjeglice i raseljena lica, i Dragan Mioković, zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH, boravili su danas u Kozarcu gdje su se sastali s imamom iz Kozarca Amirom Mahićem i predsjednikom Medžlisa islamske zajednice Kozarac Teufikom Kulašićem.

Podsjećamo, MUP RS trenutno vodi istragu protiv imama Mahića zbog njegove hutbe u kojoj je problematizirao svetosavlje, a Duška Jurišić je tražila obustavu istrage protiv Mahića.

O današnjem susretu Jurišić kaže: „Jako je važno pokazati institucionalnu brigu za imama Mahića. Imam to zna cijeniti. Svi smo svjesni da se ovaj slučaj ne odnosi samo na njega, već da je u funkciji zastrašivanja cjelokupne povratničke zajednice u Republici Srpskoj, a pogotovo u Kozarcu, stoga svoju i posjetu kolege Miokovića smatram i podrškom njima. Sloboda izražavanja zagarantovana je Ustavom BiH. Kao nekadašnja novinarka, a sada zamjenica ministrice za ljudska prava i izbjeglice zalagaću se za slobodu izražavanja i imama Mahića, zbog čega ne smije biti uznemiravan i nipošto procesuiran.

Posebno je značajno to da imam danas nije govorio o sebi, nego je fokus stavio na povratnike i probleme koje oni imaju. Odlučan je da ostane u Kozarcu. Istakao je da je neophodno otvoriti tabu teme, a u povratničkim sredinama to je obrazovanje, koje će imati kulturološka i historijska obilježja multinacionalne i multikulturne BiH. Također smo se susreli i s povratnicima u Kozarac te kroz razgovor saznali koji ih sve problemi opterećuju i razmotrili načine pomoći da se oni u što skorije vrijeme riješe. Današnji dan posebno je obilježen susretom s udruženjem Srcem do mira.“

Dragan Mioković, kao stručnjak za sigurnost s višedecenijskim iskustvom, smatra da slučaj imama Mahića nema veze s onim za šta ga sumnjiče: „Ja vjerujem da će cjelokupan proces, ako ne bude prekinut, završiti u korist imama. Nema tog suda koji iz imamove izjave može iščitati govor mržnje prema bilo kome. Imam je iznio kritički stav prema teorijskim postavkama jedne sljedbe unutar pravoslavlja, a nikako prema samim njenim sljedbenicima. Također je naglasio da politički ambijent i retorika ugrožavaju sigurnost.“

I Jurišić i Mioković najavili su češće posjete povratnicima i brigu o povratničkoj populaciji ne samo u Kozarcu i u Republici Srpskoj nego u cijelog Bosni i Hercegovini, prenosi Bosnainfo.

(SB)