Biznis 26.05.2021.

Podrška jačanju saradnje sa tržištem u Austriji

ČITANJE: 3 minute

Predstavništvo Republike Srpske u Austriji, s ciljem intenziviranja prisustva privrednika iz Srpske u toj zemlji, organizuje treninge i konsultacije sa privrednicima i predstavnicima lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, kao vid podrške domaćim izvozno orijentisanim kompanijama, rekao je Srni šef ovog predstavništva Mladen Filipović.

Filipović je rekao da je tokom prethodne dvije sedmice održao sastanke i prezentacije za predstavnike opština Srbac i Milići, te da su lokalni privrednici iskazali interesovanje za saradnju u različitim sektorima.

“Osnovni cilj jeste da se do kraja godine intenzivira prisustvo na austrijskom tržištu, a razgovarano je o mogućnostima za proširenje saradnje sa postojećim i ostvarivanje saradnje sa novim partnerima u Austriji”, rekao je Filipović.

Prema njegovim riječima, privrednicima su predstavljene tri faze projekta podrške kompanijama, a koje podrazumijevaju registraciju poslovnih subjekata u Biznis registar.

“Nakon toga slijedi takozvani `outrič` program koji se odnosi na direktnu komunikaciju sa austrijskom poslovnom zajednicom i kompanijama”, naveo je Filipović.

On je rekao da je u trećoj fazi kompanijama dostupna mogućnost da direktno u Austriji predstave svoje proizvode ili usluge u okviru izložbeno-prodajnog salona u Lincu, koji je uz podršku Vlade Republike Srpske otvoren u maju 2019. godine.

“Podrška Predstavništva se ogleda u pružanju informacija o stanju na tržištu, ostvarivanju kontakata u različitim sektorima, te kreiranju baze podataka o kompanijama iz Republike Srpske na osnovu koje se može organizovano nastupiti prema austrijskom tržištu”, rekao je Filipović.

Filipović je pozvao predstavnike kompanija da se registruju u Biznis registar, koji je dostupan na internet stranici Predstavništva, te predstavlja bazu podataka za komunikaciju i povezivanje sa ključnim sektorima u Austriji.

“Kroz Biznis registar se nudi mogućnost da se sve firme registruju u jedinstvenu bazu koja je dostupna na njemačkom jeziku, gdje austrijske firme mogu dobiti sve podatke o našim preduzećima direktno u Predstavništvu Republike Srpske, bez potrebe da samostalno istražuju tržište”, pojasnio je Filipović.

On je ukazao da se kroz “outrič” program nudi mogućnost slanja podataka o domaćim firmama direktno austrijskim kompanijama.

“Zavisno od potreba naših privrednika, ciljano izaberemo austrijske kompanije, kontaktiramo njihov menadžment i povežemo ih sa našim kompanijama”, rekao je Filipović.

Filipović je podsjetio da je Predstavništvo nedavno potpisalo Memorandum o saradnji sa Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, i Inovacionim centrom Banjaluka, na osnovu kojeg će biti kreirana virtuelna platforma koja će poboljšati komunikaciju i saradnju poslovnih subjekata iz Srpske i Austrije.

“Platforma će biti multijezična, zahtijevaće minimalna ulaganja i imaće veliki značaj s obzirom na to da ćemo naše baze podataka migrirati na virtuelnu platformu koja će umnogome olakšati interakciju između domaćih kompanija i austrijskih poslovnih subjekata zainteresovanih za saradnju i investicije”, rekao je Filipović.

On je napomenuo da Predstavništvo planira i organizaciju treninga i sastanaka za domaće privrednike u Austriju tokom jeseni, kada se očekuje normalizacija epidemiološke situacije.

“Pandemija je uticala i na dinamiku našeg rada. Neke projekte koje smo planirali morali smo modifikovati i prilagoditi novonastaloj situaciji. Naš osnovni zadatak je promovisanje privrednih potencijala i podsticanje ulaganja u privredu Srpske”, rekao je Filipović.

Filipović je ukazao da je Predstavništvo stoga i u uslovima pandemije u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima privrede i institucija u Austriji i Republici Srpskoj.

“Nastojali smo se prilagoditi kao i svi, tako da smo mnogo aktivnosti i sastanaka održavali putem internet platformi”, rekao je Filipović.

(Srna, E.M)