Vijesti 05.12.2017.

Podrška licima sa invaliditetom: Naredne godine veća izdvajanja za socijalne usluge

ČITANJE: 2 minute

Povodom Međunarodnog dana lica sa invaliditetom, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić upriličila je danas prijem za delegaciju Gradskog odbora udruženja invalida Banja Luka.

Tokom sastanka u Gradskoj upravi, sumirani su ostvareni ovogodišnji rezultati, od kojih je izdvojen uspješno realizovan projekat uklanjanja arhitektonskih barijera na području grada.

-Na desetak lokacija u gradu, uglavnom u užem centru, nedavno su izgrađene nove rampe za lakše kretanje lica sa invaliditetom. U kontinuitetu smo tokom godine podržavali programske i projektne aktivnosti organizacija koje okupljaju lica sa invaliditetom – istakla je Trivićeva.

Ona je naglasila da će u narednoj godini biti povećana izdvajanja za socijalne usluge, koje će biti realizovane putem Centra za socijalni rad, kao i da će biti uvedene nove, a dosadašnje unaprijeđene.

Od novih usluga, kako je najavila – biće pokrenuti dnevni centri za stara lica u MZ Obilićevo, čije će usluge moći koristiti i lica sa invaliditetom, i za zbrinjavanje omladine i punoljetnih lica sa smetnjama u razvoju u Lazarevu.

-Planirali smo i sredstava u budžetu Centra za pripremne aktivnosti pokretanja usluge stanovanja uz podršku. Korisnici ove usluge, koja bi trebalo da zaživi u naredne tri godine, bila bi mentalno nedovoljno razvijena lica i lica sa problemima u mentalnom zdravlju – zaključila je Trivićeva.

Na današnjem sastanku prisustvovali su predstavnici sedam organizacija koje čine Gradski odbor udruženja invalida Banja Luka, i to: Gradska organizacija slijepih, Udruženje distrofičara, Udruženje paraplegičara, oboljelih od dječije paralize i ostalih tjelesnih invalida, Udruženje gluvih i nagluvih, Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima, Udruženje invalida rada i Udruženje civilnih invalida žrtava rata.

Izrazili su zadovoljstvo podrškom Grada Banja Luka, ističući da je primjetan pozitivan pomak u saradnji gradske administracije sa udruženjima koja zastupaju interese lica sa invaliditetom.