Sport 12.09.2021.

Podrška razvoju sportova na vodi: Održana turistička regata

ČITANJE: 3 minute

Peta turistička regata održana je danas na potezu od Krupe na Vrbasu do Rafting centra “Kanjon” u Karanovcu, u cilju popularizacije i podrške razvoju raftinga, kao i ekološke svijesti o zaštiti Vrbasa. Regata je i dio pripremnih aktivnosti za predstojeće Svjetsko prvenstvo u raftingu, kojem će Banja Luka biti domaćin 2023. godine.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je učestvovao u regati,  kazao je da mu je sreća i radost kada ima priliku da u mnogim ljepotama i sportovima direktno učestvuje.

-Moja parola u životu je da kada čovjek nešto iskusi i osjeti, spozna ljepotu i čar nečega. Tek onda ako se bavi poslom kao što je politika može da ima veći senzibilitet da u to ulaže, da to razumije i da ljude koji se strastveno bave tim u potpunosti podrži – kazao je on.

Upravo učestvujući u ovoj regati, kako je naglasio – dobio je takvu vrstu prilike.

-Uživao sam, upoznao sam se dodatno sa procedurama u ovom sportu i već preko deceniju nema godine a da se bar par puta ne spustim Vrbasom – naveo je, ističući da je Vrbas i obaveza i dužnost svih nas da vodimo računa o njemu kao jednom od simbola grada.

Najavio je da će se kao i do sada odazvati ovakvim ili sličnim manifestacijama.

-Očekujemo velike manifestacije i takmičenja i svakako pomaže da naš grad bude što poznatiji, viđeniji na evropskoj, ali i svjetskoj razglednici – istakao je on.

Predsjednik Skupštine grada Banje Luke Mladen Ilić u izjavi medijima kazao je da je ovaj projekat započeo kao ekološki u okviru kojeg je ranijih godina čišćeno korito rijeke Vrbas, od Krupe na Vrbasu pa sve do Kanjona.

-Ove godine evo u nešto drugačijoj formi, kao turistički da dodatno pojasnimo šta sve čini rafting koji je jedan od simbola Banje Luke – naveo je on.

Izrazio je uvjerenje da će se ovaj sport nastaviti razvijati i u narednom periodu.

-Imamo jednu takvu priliku, Svjetsko prvenstvo u raftingu 2023. godine i u takvom projektu svi zajedno moramo pokazati jedinstvo – kazao je Ilić.

U ime organizatora regate – RK „Kanjon“ Aleksandar Pastir poručio je da svi treba da shvate značaj Vrbasa i da se zajedno ide u pravcu zaštite ove rijeke.

Govoreći o Svjetskom prvenstvu 2023. godine, Pastir je najavio preko 100 timova, ističući da svi žele da dođu u Banju Luku.

-Ono što je nama bitno jeste da promovišemo bezbjedan rafting, kao što smo danas, da što više građana ode na vodu i da zna kako se koristi oprema – naveo je on.

Naglasio je da nakon razvoja sportskog, dolazi i turistički raftinig koji znači razvoj privrede, ali i ovog kraja.

Ovogodišnjoj regati  je prethodila obuka skipera, a jedan od polaznika Anđela Vranješ iz RK „Kanjon“ ističe da je do sada na obuci prošla teoretski dio, koji se prije svega odnosi na značaj bezbjednosti na vodi.

-Učili smo i o načinima veslanja, te o sportskom i turističkom dijelu raftinga. Samim tim što sam odrasla na Vrbasu sve mi je to jako zanimljivo – zaključila je ona.

U današnjoj regati učestvovali su turistički radnici, novinari, sportski kolektivi, ekolozi, građani Banje Luke i drugih gradova iz Republike Srpske i Federacije BiH.

(E.M)